Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Câți copii de peste 12 ani s-au vaccinat împotriva COVID-19 în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausJucării
Jucării - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Abonare
Peste 4 700 de copii cu vârsta de peste 12 ani s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19. Coordonatoarea Programului național de imunizări a făcut precizări în legătură cu reacțiile adverse care ar putea apărea la minori și eficacitatea serului.
CHIȘINĂU, 6 ian - Sputnik. Din 18 noiembrie, de când s-a dat startul imunizării împotriva COVID-19 în rândul minorilor de peste 12 ani, peste 4 700 de copii s-au vaccinat deja. Dintre aceștia, 3 600 și-au administrat schema completă. Este de menționat că vaccinarea copiilor de peste 12 ani se face doar cu acordul și la solicitarea părintelui, tutorelui sau a reprezentantului legal, în baza unui acord informat.
Precizările au fost făcute de către coordonatoarea Programului național de imunizări Ninel Revenco. În cadrul unui interviu, Revenco a declarat că minorii cu diverse afecțiuni au șanse mari ca să dezvolte forme grave ale COVID-19, din acest motiv, specialistul susține că acești copii trebuie să fie printre primii care se vaccinează împotriva noului coronavirus. Totuși, există și unele contraindicații.
„Centrul pentru Control al Maladiilor consideră că reacția alergică severă (de exemplu, anafilaxia) și reacția alergică imediată, de orice severitate, declanșată după administrarea unei doze, sau alergie cunoscută (diagnosticată) la una din componentele vaccinului împotriva COVID-19, reprezintă contraindicații pentru vaccinarea COVID-19. Reacțiile alergice, care nu sunt asociate cu vaccinurile sau terapiile injectabile, precum cele declanșate de alimente, animale de companie, venin sau medicamente orale, inclusiv echivalenții orali de medicamente injectabile, nu reprezintă o contraindicație sau măsură de precauție pentru vaccinarea împotriva COVID-19”, a precizat Ninel Revenco.
Coordonatoarea Programului național de imunizări susține că minorii, la fel ca și adulții, pot avea reacții adverse la vaccin. Totuși, acest lucru nu trebuie să sperie părinții, deoarece astfel organismul luptă și formează imunitate împotriva noului coronavirus.
„Efectele adverse pot fi divizate în două grupuri: locale și generale. Cele locale se referă la reacțiile care apar în locul injectării și pot fi durere, roșeață și/sau edem. Din categoria evenimentelor adverse generale s-au remarcat oboseala, durerile de cap, durerile musculare, febra, frisoanele, greața etc. Aceste reacții pot afecta temporar activitatea zilnică a minorului și, de obicei, dispar în câteva zile. Unii copii pot să nu manifeste niciun eveniment advers asociat vaccinării”, a declarat specialistul.
Dacă copilul nu se simte bine și prezintă simptome ale răcelii sau COVID-19, atunci nu se recomandă imunizarea în acea zi. Vaccinul se administrează doar după obținerea unui rezultat negativ la COVID-19, a precizat Revenco.
Spital, secția COVID - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Coronavirus
Noi cazuri de infectare cu varianta „omicron” în România: Care e situația în țara vecină
Totodată, specialistul a decis să combată mitul precum că vaccinul împotriva COVID-19 ar putea afecta fertilitatea adolescenților.

„Nu există dovezi că vaccinurile împotriva COVID-19 pot afecta fertilitatea. Nu există nicio plauzibilitate biologică pentru acest lucru. Există dovezi că persoanele care și-au administrat vaccinul au putut concepe copii. Știm, de asemenea, din studiile anterioare, unde, un număr egal de femei, cărora li s-a administrat vaccinul și care au primit placebo, au rămas însărcinate”, a conchis Ninel Revenco.

Revenco a adăugat că părinților nu trebuie să le fie frică să-și vaccineze copiii, deoarece serul îi va proteja de boală și de formele grave ale acesteia.
Amintim că din 18 noiembrie, copiii de peste 12 ani din Moldova se pot imuniza împotriva COVID-19. Minorii sunt vaccinați cu serul Pfizer. Schema completă include administrarea a două doze de vaccin, cu interval de 21 de zile dintre doza 1 și doza 2.
Este de menționat că până în prezent, în lume sunt aprobate două vaccinuri pentru imunizarea copiilor. Este vorba despre vaccinurile Pfizer/Comirnaty și vaccinul Moderna.
Test la COVID - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Coronavirus
Savanții au explicat cum ne omoară imunitatea tulpina Omicron
Fluxul de știri
0