Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Savanții au explicat cum ne omoară imunitatea tulpina Omicron

© REUTERS / Dado Ruvic/IllustrationTest la COVID
Test la COVID - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Abonare
Se pot infecta cu noua tulpină persoanele care au suportat deja boala și cele vaccinate.
CHIȘINĂU, 6 ian – Sputnik. Specialiștii au ajuns la concluzia că în cazul infectării cu tulpina ”omicron” a coronavirusului, cel mai mult au de suferit celulele sistemului imunitar, pierzându-și funcționalitatea, relatează RIA Novosti.
„Omicron” subminează sensibilitatea celulei obișnuite la interferoni (un șir de proteine ​​produse de celulele corpului ca răspuns la invazia virusului) și silesc în același timp celulele imunitare să producă mai puțin interferon”, a explicat doctorul în științe medicale Serghei Tokarev.
Anterior, oamenii de știință au demonstrat că ”omicron” provoacă mult mai puține daune plămânilor în comparație cu alte tulpini ale coronavirusului.
Noua tulpină B.1.1.529 a fost descoperită în Botswana și Africa de Sud în jurul datei de 20 noiembrie 2021. Ea conține zeci de mutații în proteina S, de care agentul patogen are nevoie pentru a infecta celulele. Se presupune că B.1.1.529 s-a dezvoltat inițial în organismul unei persoane cu imunitatea compromisă – bolnavă de SIDA sau infectată cu HIV.
Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut tulpina B.1.1.529 drept „îngrijorătoare” și a numit-o „omicron” - a 15-a literă a alfabetului grec. Experții consideră că se pot infecta cu aceasta persoanele care au fost deja bolnave și vaccinate, iar simptomele variază de la oboseală la dureri de cap și dureri musculare.
Spital, secția COVID - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Coronavirus
Noi cazuri de infectare cu varianta „omicron” în România: Care e situația în țara vecină
Fluxul de știri
0