Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

CSTO a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan

© REUTERS / Pavel MikheyevViolențe în Kazahstan
Violențe în Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Abonare
Pașinean: Contingentul CSTO este introdus temporar în Kazahstan pentru a stabiliza situația.
CHIȘINĂU, 6 ian - Sputnik. Consiliul de Securitate Colectivă al CSTO a decis să trimită Forțele Colective de Menținere a Păcii în Kazahstan în legătură cu apelul președintelui Kassym-Jomart Tokayev, a declarat prim-ministrul Armeniei, președintele Consiliului Nikol Pașinean.
„În legătură cu apelul președintelui Republicii Kazahstan Tokayev și având în vedere amenințarea la adresa securității naționale și a suveranității Republicii Kazahstan determinată, printre altele, de ingerințe externe, Consiliul de Securitate Colectivă al OTSC, în conformitate cu Articolul 4 din Tratatul de Securitate Colectivă, a decis trimiterea Forțelor Colective de Menținere a Păcii ale CSTO în Republica Kazahstan", a scris Pașinean pe pagina sa de Facebook.
Se precizează că forțele se realizează pe o perioadă limitată de timp în scopul stabilizării situației în această țară.
Protestele au început în orașele Zhanaozen și Aktau din regiunea Mangystau (regiune de producție a petrolului din Vestul Kazahstanului). Oamenii au manifestat împotriva dublării prețurilor la gazul lichefiat.
Președintele Kazahstanului, Kassym‑Jomart Tokayev, a dispus crearea unei Comisii guvernamentale pentru examinarea situației. Pe 4 ianuarie, aceasta a anunțat că va îndeplini principala revendicare a demonstranților și va reduce prețurile la gaz. Însă protestele s-au extins și spre alte orașe.
Președintele a instituit stare de urgență în regiunile Mangystau și Almatî până pe 19 ianuarie, iar ulterior și în capitala Nur Sultan. Aceasta prevede restricții de circulații între 7:00 și 23:00, interzicerea manifestațiilor publice și a grevelor, interzicerea vânzărilor de arme, muniții, a alcoolului, sustragerea armelor și munițiilor deținute de civili, consolidarea pazei obiectelor importante.
În dimineața de 5 ianuarie, Tokayev a anunțat demisia guvernului și a declarat că Executivul poartă vina pentru admiterea ieșirii situației de sub control.
Miercuri seară, autoritățile din Kazahstan au anunțat despre demararea unei operațiuni antiteroriste
Fluxul de știri
0