Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Proteste în Kazahstan: Demonstranții au pătruns în palatul prezidențial

© AP Photo / Vladimir TretyakovProteste în Kazahstan
Proteste în Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Mii protestatari din Almatî au reușit să pătrundă în reședința prezidențială.
CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Demonstranții au ocupat reședința președintelui Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, din Almatî, informează publicația Zakon-kz, cu trimitere la martorii oculari.
Mai devreme, publicația Vlast anunțase că mii de demonstranți încearcă să pătrundă pe teritoriul reședinței prezidențiale.
În primele zile ale anului 2022, locuitorii orașelor Zhanaozen și Aktau în regiunea Mangystau (regiune de producție a petrolului din Vestul Kazahstanului) au ieșit la proteste împotriva dublării prețurilor la gaz lichefiat.
Președintele Kazahstanului, Kassym‑Jomart Tokayev, a dispus crearea unei comisii guvernamentale pentru examinarea situației. Pe 4 ianuarie, aceasta a anunțat că va îndeplini principala revendicare a demonstranților și va reduce prețurile la gaz.
Însă protestele s-au extins și spre alte orașe. În Almatî, cel mai mare oraș, în seara de 4 ianuarie și în noaptea spre 5 ianuarie au avut loc ciocniri violente cu forțele de ordine, iar poliția a utilizat gaze lacrimogene. Tokayev a îndemnat cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să nu se lase provocați din interior și exterior. Liderul kazah a menționat că îndemnurile de ataca sediile instituțiilor civile și militare sunt ilegale. Potrivit lui “puterea nu va cădea”, însă țara nu „are nevoie de un conflict, ci un dialog și încredere reciprocă”.
Președintele a instituit stare de urgență în regiunile Mangystau și Almatî până pe 19 ianuarie. Aceasta prevede restricții de circulații între 7:00 și 23:00, interzicerea manifestațiilor publice și a grevelor, interzicerea vânzărilor de arme, muniții, a alcoolului, sustragerea armelor și munițiilor deținute de civili, consolidarea pazei obiectelor importante.
A fost restricționată circulația în aceste regiuni și Almatî, forțele de ordine verifică actele de identitate, sunt verificate persoanele și mijloacele de transport.
În dimineața de 5 ianuarie Tokayev a anunțat demisia guvernului și a declarat că executivul poartă vine pentru admiterea ieșirii situației de sub control. Președintele a menționat normalizarea treptată a situației în Almatî și regiunea Mangystau după instituirea stării de urgență.
Stare de urgență Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Internațional
Stare de urgență și în capitala Kazahstanului: A fost introdusă ora marțială
Fluxul de știri
0