Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stare de urgență și în capitala Kazahstanului: A fost introdusă ora marțială

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaStare de urgență Kazahstan
Stare de urgență Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Abonare
Decretul privind introducerea măsurilor de urgență a fost semnat de președintele republicii, Kassym-Zhomart Tokayev, pe fondul protestelor din țară.
CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. În capitala Kazahstanului Nur Sultan a fost introdusă stare de urgență. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării Kassym-Zhomart Tokayev, pe fondul protestelor din țară, anunță RIA Novosti.
„În legătură cu amenințarea gravă și imediată la adresa siguranței cetățenilor, pentru a asigura siguranța publică, a restabili ordinea publică, a proteja drepturile și libertățile cetățenilor, să fie introdusă stare de urgență în orașul Nur Sultan pentru perioada 5 ianuarie 2022, până la ora 00:00, 19 ianuarie 2022”, se menționează în textul decretului.
De asemenea, autoritățile au introdus oră marțială pentru intervalul 23:00 - 07:00. Intrarea și ieșirea din oraș sunt restricționate, armele și munițiile vor fi confiscate temporar de la persoanele fizice. Potrivit decretului, este interzisă organizarea și desfășurarea întrunirilor pașnice, de divertisment, sportive și alte evenimente de masă, precum și greve.
Mai devreme, stare de urgență a fost introdusă în provincia Almatî.
În primele zile din 2022 au început a protesta locuitorii din orașele Zhanaozen şi Aktau, localități aflate într-o regiune din vestul țării, care este specializată în extracția petrolului.
Oamenii au manifestat împotriva majorării de două ori a prețului la gazul petrolier lichefiat.
Ulterior, Guvernul a agreat micșorarea prețurilor, însă protestele nu au contenit, ci s-au extins și în alte orașe. În fosta capitală a țării și cel mai mare oraș al Kazahstanului, Almatî, în seara zilei de 4 ianuarie și în noaptea de 5 ianuarie protestatarii s-au confruntat cu forțele de ordine, iar polițiștii au folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante.
Fluxul de știri
0