Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte persoane au depus cereri online pentru reexaminarea pensiilor

© AP Photo / Bernat ArmanguePensie, imagine simbol
Pensie, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Abonare
Casa Națională de Asigurări Sociale anunță cum decurge procesul de depunere a cererilor online pentru reexaminarea pensiilor.
CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. În primele zile ale anului, pe site-ul oficial al Casei Națională de Asigurări Sociale au fost depuse 3 272 de cereri online pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă.

Potrivit prognozelor CNAS, aproape 22 de mii de astfel de cereri urmează să fie depuse. Totodată, au fost depuse online și 64 de cereri din cele 2 000 prevăzute pentru reexaminarea pensiei de dizabilitate.

De la 1 ianuarie 2022 se reexaminează pensiile pentru limita de vârstă ale beneficiarilor care și-au stabilit dreptul la pensie după 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după ieșirea la pensie de la 5 la 7 ani, precum și pensiile de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 1999 pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de la 2 ani după realizarea dreptului la pensie de dizabilitate.
Totodată, începând cu 1 ianuarie s-a introdus pensia anticipată pentru carieră lungă. Aceasta se acordă persoanelor care au realizat o activitate în muncă mai mare decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. Astfel, bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile - 35 ani și 6 luni.
Totodată, din 1 ianuarie, a crescut indemnizația unică la nașterea unui copil cu 609 lei și constituie 10 068 de lei.
Bătrânețe - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2022
Societate
Veste bună pentru beneficiarii de pensii: Cererile pot fi depuse online
Fluxul de știri
0