Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Pavlovschi, despre schimbările din justiție: „Cineva vrea să facă experimente în Moldova”

Pavlovschi, sceptic față de ideea pre-vetting-ului în raport cu membrii CSM și CSP
Abonare
Fostul judecător la CEDO, juristul Stanislav Pavlovschi, a vorbit despre inițiativa Ministerului Justiției de a verifica integritatea tuturor candidaților la funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor.
Fostul judecător la CEDO, juristul Stanislav Pavlovschi menționează că ideea autorităților este una sortită eșecului. El consideră că procedura verificare a integrității ne va costa foarte scump, atât la propriu, cât și la figurat. Și asta pentru că ar putea să afecteze inclusiv înfăptuirea actului justiției în Republica Moldova.

Acest gen de proceduri nu se aplică nicăieri în lume, cu excepția Albaniei și Ucrainei. Nu aduceți acest lucru până la absurditate, acest pre-vetting va dura și va genera contestații peste contestații în instanțele de judecată. Cineva vrea să facă experimente în Moldova, dar asta creează impresia de absurditate, iar rezultat pozitiv nu va fi”, spune Pavlovschi.

Expertul consideră că autoritățile ar trebui să aibă o viziune de ansamblu și să reformeze întreg sistemul de justiție.

”Nici în Albania, nici în Ucraina nu s-a procedat corect. Primul lucru ar trebui să fie evaluarea sistemului, identificarea problemelor care trebuie să fie remediate”, mai spune Pavlovschi.

Ministerul Justiției a desfășurat consultări publice asupra proiectului de lege care prevede verificarea integrității tuturor candidaților la funcțiile de membri ai Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor.
Potrivit ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, această inițiativă are drept scop selectarea unor membri integri în CSM și CSP.
Săptămâna trecută, proiectul a fost expediat spre avizare instituțiilor responsabile. Până acum au fost recepționate circa 20 de avize, inclusiv recomandări și propuneri din partea societății civile.
Fluxul de știri
0