Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Jurist: La primele ședințe plenare, deputații ar trebui să revadă Legea Procuraturii

Jurist: La primele ședințe plenare, deputații ar trebui să revadă Legea Procuraturii
Abonare
După ce Comisia de la Veneția a criticat modificările operate la Legea Procuraturii, autoritățile ar trebui să-și revizuiască deciziile, consideră juristul Roman Mihăeș.
Comentatorul politic susține că partidul care deține majoritatea în Legislativ ar trebui să ia în considerație opiniile Comisiei de la Veneția, chiar dacă acestea au doar caracter consultativ și nu unul obligatoriu.
Mai mult decât atât, expertul susține că Parlamentul ar trebui să revină la Legea Procuraturii chiar la primele ședințe plenare din anul 2022.
”Guvernarea trebuie să ia în considerație opinia Comisiei de la Veneția și să le implementeze în legislație. Eu mă aștept ca în primele ședințe a Parlamentului să se revină la Legea Procuraturii și aici mă refer la comisia de evaluare și de principiile evaluării procurorului general”, declară Mihăeș.
Roman Mihăeș susține că deși membrii Comisiei de la Veneția nu au pus la îndoială dreptul Consiliului Superior al Procurorilor de a evalua procurorul general, legea trebuie să fie clară și previzibila în acest sens.
”Comisia de la Veneția nu a negat dreptul CSP de a efectua această evaluare a procurorului, doar că, a cerut claritate. Aceste criterii trebuie stabilite în lege, să fie foarte clare”, mai spune juristul.
Potrivit experților Comisiei de la Veneția, procedura de evaluare a procurorului general trebuie revăzută substanțial, procurorul general trebuie reîncadrat în Consiliul Superior al Procurorilor, iar procedura de numire a componenței CSP ar trebui reglementată în Constituție sau, cel puțin, pentru astfel de modificări în legislație să fie necesară o majoritate calificată de voturi.
Totodată, Comisia a constatat că amendamentele au fost adoptate în contextul unui conflict politic acut între majoritatea parlamentară și procurorul general.
Fluxul de știri
0