Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Șeful diplomației UE a refuzat să discute despre Nord Stream 2 cu Kievul

© AP Photo / Francisco SecoJosep Borrell
Josep Borrell - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Abonare
Șeful diplomației UE Borrell: nu există planuri pentru a discuta Nord Stream 2 la Kiev, decizia asupra problemei aparține autorităților germane.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat într-un interviu acordat PAP că nu va discuta despre conducta rusească Nord Stream 2 în timpul vizitei sale în Ucraina.
„Scopul vizitei mele este să mă concentrez asupra situației politice și securității Ucrainei. <...> În ceea ce privește Nord Stream 2, (soluția problemei - nota red.) este acum în mâinile autorității de reglementare germane”, a spus Borrell, răspunzând la întrebarea dacă va ridica subiectul gazoductului la negocierile de la Kiev.
El a mai adăugat, potrivit RIA Novosti, că în discuțiile cu partea ucraineană intenționează să declare că Europa o susține „foarte mult”. Potrivit acestuia, UE este cel mai apropiat partener al Kievului, care este ferm în favoarea păstrării suveranității fostei republici sovietice.
Conductele Nord Stream 2 au fost așezate din Rusia până în Germania de-a lungul fundului Mării Baltice. Acesta a fost finalizat în septembrie, iar pe 29 decembrie, șeful Gazprom, Alexei Miller, a anunțat că conducta este pe deplin pregătită pentru a fi pusă în funcțiune.
Cu toate acestea, pentru ca aceasta să fie pusă în funcțiune, Agenția Federală Germană de Rețea trebuie să finalizeze procedura de certificare a operatorului de conducte. Aceastas fost suspendată în noiembrie, deoarece autoritatea de reglementare a considerat că Nord Sream 2 AG ar trebui să creeze o filială germană și să depună o nouă cerere de certificare în numele său. După ce Agenția Federală de Rețea va lua o decizie, Comisia Europeană își va exprima opinia. Potrivit viceprim-ministrului rus Alexandr Novak, certificarea ar trebui să fie finalizată în prima jumătate a anului 2022.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Internațional
Coreea de Nord a lansat o rachetă în direcția Mării Japoniei: Reacția Coreei de Sud
Fluxul de știri
0