Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Alertă de călătorie în Kazahstan: Moldovenii sunt rugați să nu meargă acolo

© REUTERS / StringerСотруднику правоохранительных органов Казахстана помогают возле мэрии во время протестов, вызванных повышением цен на топливо в Алматы
Сотруднику правоохранительных органов Казахстана помогают возле мэрии во время протестов, вызванных повышением цен на топливо в Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe din țara noastră a venit cu prima reacție după protestele violente din Kazahstan.
CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova îi roagă pe moldoveni să se abțină de la călătorii în Kazahstan. Asta în contextul instaurării stării de urgență în perioada 5 - 19 ianuarie 2022 în orașul Nur-Sultan, precum și în regiunile Almaty și Mangistau ale Republicii Kazahstan.
”De asemenea se recomandă cetățenilor țării noastre care se află în Republica Kazahstan să evite adunările în masă. În caz de necesitate, conaționalii care se confruntă cu dificultăți sunt rugați să apeleze linia de urgență a Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova acreditată prin cumul în Kazahstan” a anunțat într-un comunicat de presă MAEIE.
Moldovenii care în aceste momente se află Kazahstan pot cere ajutorul atorităților din Molodva la număr de telefon: +7 929 964 9079 sau pe adresa de email: moscova@mfa.gov.md.
Conform estimărilor MAEIE în Republica Kazahstan locuiesc peste 21 mii de persoane originare din Republica Moldova.
Proteste în Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Internațional
Reacția Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei la evenimentele din Kazahstan
Amintim că locuitorii orașelor Zhanaozen și Aktau în regiunea Mangystau (regiune de producție a petrolului din Vestul Kazahstanului) au ieșit la proteste împotriva dublării prețurilor la gaz lichefiat.
Președintele Kazahstanului, Kassym‑Jomart Tokayev, a dispus crearea unei Comisii guvernamentale pentru examinarea situației. Pe 4 ianuarie, aceasta a anunțat că va îndeplini principala revendicare a demonstranților și va reduce prețurile la gaz. Însă protestele s-au extins și spre alte orașe.
Președintele a instituit stare de urgență în regiunile Mangystau și Alma-Ata, până pe 19 ianuarie. Aceasta prevede restricții de circulații între 7:00 și 23:00, interzicerea manifestațiilor publice și a grevelor, interzicerea vânzărilor de arme, muniții, a alcoolului, sustragerea armelor și munițiilor deținute de civili, consolidarea pazei obiectelor importante.
În dimineața de 5 ianuarie, Tokayev a anunțat demisia guvernului și a declarat că Executivul poartă vina pentru admiterea ieșirii situației de sub control.
Proteste în Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Internațional
Președintele Kazahstanului: Vom acționa extrem de dur
Fluxul de știri
0