Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei la evenimentele din Kazahstan

© AFP 2024Proteste în Kazahstan
Proteste în Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Abonare
Federația Rusă urmărește cu atenție evenimentele care au loc în aceste clipe în Kazahstan, țara vecină a Rusiei. Ministerul de Externe rus a venit cu o reacție la cele întâmplate în Republica Kazahstan.
CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Federația Rusă pledează pentru soluționarea pașnică a conflictului iscat în Kazahstan și urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă acum în orașele unde sunt proteste. Asta se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului rus de Externe.

„Suntem pentru soluționarea pașnică a tuturor problemelor în limita câmpului constituțional și juridic și al dialogului, și nu prin revolte în stradă și încălcarea legilor. Exact asta vizează și demersurile președintelui Republicii Kazahstan, Kassym‑Jomart Tokayev, ca să se stabilizeze situația, soluționând cu promptitudine problemele existente, inclusiv cele cuprinse în revendicările legale ale protestatarilor”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului rus de Externe.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a menționat că spera ca neînțelegerile iscate între cetățeni și autorități să fie soluționate cât mai curând în țara cu care Rusia are relații de parteneriat, fraterne și umane. În context, ministerul rus a precizat că se află în contact permanent cu autoritățile diplomatice.
„În jurul misiunilor noastre diplomatice și consulare, situația rămâne a fi calmă. Potrivit informațiilor disponibile în acest moment, nu există victime printre cetățenii Federației Ruse care se află în Republica Kazahstan”, a precizat MAE al Rusiei.
Amintim că locuitorii orașelor Zhanaozen și Aktau în regiunea Mangystau (regiune de producție a petrolului din Vestul Kazahstanului) au ieșit la proteste împotriva dublării prețurilor la gaz lichefiat.
Președintele Kazahstanului, Kassym‑Jomart Tokayev, a dispus crearea unei Comisii guvernamentale pentru examinarea situației. Pe 4 ianuarie, aceasta a anunțat că va îndeplini principala revendicare a demonstranților și va reduce prețurile la gaz. Însă protestele s-au extins și spre alte orașe.
Președintele a instituit stare de urgență în regiunile Mangystau și Alma-Ata, până pe 19 ianuarie. Aceasta prevede restricții de circulații între 7:00 și 23:00, interzicerea manifestațiilor publice și a grevelor, interzicerea vânzărilor de arme, muniții, a alcoolului, sustragerea armelor și munițiilor deținute de civili, consolidarea pazei obiectelor importante.
În dimineața de 5 ianuarie, Tokayev a anunțat demisia guvernului și a declarat că Executivul poartă vina pentru admiterea ieșirii situației de sub control. Președintele a menționat normalizarea treptată a situației în Alma-Ata și regiunea Mangystau după instituirea stării de urgență.
Fluxul de știri
0