Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anunț de ultimă oră: Ce se va întâmpla în următoarele zile la hotarele țării

© Sputnik / Miroslav Rotarivamă, imagine simbol
vamă, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2022
Abonare
În următoarele zile se așteaptă o creștere a fluxului de călători la hotarele de stat. Din acest motiv, polițiștii de frontieră vor activa în regim sporit.
CHIȘINĂU, 4 ian - Sputnik. În această săptămână, bugetarii vor beneficia de o minivacanță, ținând cont că pe data de 7 ianuarie se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi. Astfel, polițiștii de frontieră se așteaptă la o creștere a fluxului de persoane care vor să treacă de hotarele țării pentru a merge la odihnă.
În context, Poliția de Frontieră anunță că și în acest zile, la granițele statului se va activa în regim sporit pentru a se face față numărului mare de pasageri. Astfel, aceștia îndemnă oamenii care intenționează în aceste zile să iasă din țară, să se informeze despre cum se circulă la frontierele de stat și să opteze pentru punctul de trecere care este mai puțin solicitat pentru a reduce timpul petrecut în vamă.
Este de menționat că și de Crăciun pe stil vechi, polițiștii de frontieră sunt pregătiți să folosească la maxim infrastructura și echipamentele speciale din dotare, în caz de necesitate. Aceștia vor coopera cu angajații Serviciului Vamal, reprezentanții autorităților de frontieră din statele limitrofe, dar și cu colegii din subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne. Totodată, vor fi formate grupuri de suport din partea managerilor subdiviziunilor de frontieră, care vor interveni la necesitate în scopul gestionării corecte a activităților și acordarea ajutorului.
Potrivit Poliției de Frontieră, în perioada sărbătorilor de iarnă s-au atestat 114 129 de traversări, de 2,6 ori mai mult decât aceiași perioadă a anului trecut. Cel mai solicitat punct de trecere a frontierei s-a dovedit a fi Aeroportul Internațional Chișinău.
În perioada sărbătorilor, mai exact a Revelionului, au fost depistate și unele nereguli la frontierele de stat. Este vorba despre două cazuri de trafic ilicit de mărfuri, două cazuri de migrație ilegală și cinci cazuri de prezentare a actelor false.
Pacient la spital - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2022
Societate
Traumatisme, intoxicație și hipotermie: Câți oameni au ajuns în spitale de Revelion
În contextul sărbătorilor, Poliția de Frontieră a amintit și despre necesitatea prezentării testului PCR la COVID-19 pentru cei care revin din țările cu risc sporit, indiferent dacă sunt sau nu imunizați.
Oamenii au fost îndemnați să se documenteze înainte de a porni la drum, dacă nu vor să se pomenească în situația în care vor trebui să se în carantină.
Amintim că Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a dispus ca din 24 decembrie să fie stabilită, în funcție de nivelul de incidență cumulativă pentru fiecare țară, lista statelor cu risc epidemiologic sporit de transmitere a COVID- 19 (zona roșie). Lista se actualizează săptămânal.
Astfel, din 3 ianuarie a intrat în vigoare noua listă în care au fost incluse 45 de țări. Respectiv, cei care vin în Moldova din aceste țări trebuie să prezinte testul PCR negativ.
1.
Andorra
2.
Argentina
3.
Aruba
4.
Belgia
5.
Bermude
6.
noi nu dam numele,
7.
Botswana
8.
Canada
9.
Capul Verde
10.
Cehia
11.
Cipru
12.
Croația
13.
Curacao
14.
Danemarca
15.
Dominica
16.
Elveția
17.
Estonia
18.
Finlanda
19.
Franța
20.
Georgia
21.
Gibraltar
22.
Grecia
23.
Groenlanda
24.
Insulele Cayman
25.
Insulele Feroe
26.
Irlanda
27.
Islanda
28.
Italia
29.
Liechtenstein
30.
Lituania
31.
Luxemburg
32.
Malta
33.
Marea Britanie și Irlanda de Nord
34.
Monaco
35.
Muntenegru
36.
Norvegia
37.
Olanda
38.
Portugalia
39.
San Marino
40.
Seychelles
41.
Slovacia
42.
Slovenia
43.
Spania
44.
Statele Unite ale Americii
45.
Suedia
Următoarea listă urmează să fie actualizată vineri, 7 ianuarie.
Verificare certificat COVID-19 și pașaport la vamă - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Coronavirus
Important de știut! De astăzi se schimbă regulile de intrare în țară
Fluxul de știri
0