Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Retrospectiva politică a anului 2021: Aprecierea unui politolog

Retrospectiva anului politic 2021: Aprecierea unui politolog
Abonare
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, politologul Ian Lisnevschi a vorbit despre principalele rezultate ale anului 2021.
Politologul Ian Lisnevschi susține că anul 2021 a fost unul dificil din punct de vedere politic, iar consecințele acestuia vor fi resimțite în următorii ani de către cetățeni. Un an fără Guvern deplin, alegeri anticipate, criză politică, pandemică, economică și energetică – toate la pachet au marcat anul ce a trecut, afirmă politologul.
În opinia sa, unul dintre lucrurile pozitive de pe arena politică moldovenească a fost faptul că președintele Maia Sandu a avut o atitudine neutră față de alte state, ceea ce a fost uimitor pentru mai mulți comentatori politici.
"Șeful statului a adaptat o atitudine neutră față de politica externă. M-am așteptat ca declarațiile Maiei Sandu să fie mai radicale și pro-europene. Președintele a arătat că există o relație bună și cu Federația Rusă, ceea ce este un avantaj pentru țara noastră", a remarcat politologul.
Totodată, Lisnevschi a declarat că mesajul președintelui adresat cetățenilor în noaptea de Revelion nu descrie în totalitate situația din țara noastră.
"În mesajul de felicitare în noaptea dintre ani, șeful statului a spus că oamenii au redevenit stăpâni în țara lor prin votul de încredere pe care l-au acordat și că am scăpat de politicienii corupți (...). Personal, consider că lupta cu corupția a devenit un slogan populist și sunt doar declarații. Nu poți lupta cu corupția atunci când societatea are un venit mic și încearcă să obțină venit din altă parte. Mesajele de combatere a corupției se asociază cu campania electorală. Cât privește "micile victorii împotriva politicienilor corupți", acestea sunt niște declarații politice", a conchis interlocutorul.
Ian Lisnevschi a mai adăugat că pe parcursul unui an de zile, multe probleme au rămas nesoluționate, ba mai mult, unele dintre acestea s-au accentuat. În mare parte, politologul s-a referit la problema sărăciei din cauza salariilor mici, creșterea prețurilor în mai multe sectoare și scăderea dramatică a activității economice.
Fluxul de știri
0