Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: De ce autoritățile au decis să intimideze inspectorul ANI în cazul Domnicăi Manole

Opinie: De ce autoritățile au decis să intimideze inspectorul ANI în cazul Domnicăi Manole
Abonare
Președintele Maia Sandu califică drept ilegală constatarea Autorității Naționale de Integritate precum că președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, care a raportat un conflict de interese.
Mai mult, șefa statului pune la îndoială integritatea Autorității. Cu o reacție similară a venit și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț califică aceste reacții ale autorităților ca fiind o intimidare în adresa inspectorului de integritate care a constat acest conflict de interese. În acest sens, expertul menționează că pe acest caz trebuiau să se pronunțe instanțele judecătorești și nu președintele țării sau ministrul Justiției.
”Eu aș fi dorit că aceste acte să fie rezolvate prin intermediul instanțelor de judecată. Eu mă bucur că a fost un inspector de integritate care a adoptat un act de constatare și a menționat că a existat un conflict de interese”, declară Teodor Cârnaț.
Totodată, expertul menționează că reacția președintelui țării și a ministrului Justiției nu fac altceva decât să alimenteze ideea că, atunci când instituțiile pe care le reprezintă vor veni cu unele proiecte care vor fi analizate de CC, Înalta Curte își va aminti cine i-a luat apărarea și va acționa reciproc.

”Automat te pune pe gânduri că președintele și ministrul Justiției se dau bine pe lângă CC. Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat este o intimidare și un abuz a ANI”, mai spune Cârnaț.

Precizăm că, în ultima zi a anului 2021, Autoritatea Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Președintele Curții Constituționale.
Potrivit unui comunicat al ANI, președintele CC a încălcat regimul de conflict de interese atunci când Înalta Curte a declarat neconsituțională Hotărârea aprobată de PSRM-ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole.
Fluxul de știri
0