Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce trebuie să faci ca să beneficiezi de reduceri la polița de asigurare medicală - VIDEO

© Sputnik / Miroslav RotariМедицинский полис
Медицинский полис - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Persoanele care se asigură în mod individual pot beneficia de reduceri până pe 31 martie. Care este este prețul pentru polița de asigurare medicală.
CHIȘINĂU, 4 ian - Sputnik. Puteți beneficia de o reducere de 50%, 60% sau chiar 75% din valoarea integrală a primei de asigurare, care constituie 4 056 de lei, dacă achitați poliția de asigurare medicală până pe 31 martie, inclusiv. Din 20 decembrie, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă poate deja să fie achitată.
Proprietarii de teren agricol beneficiază de reduceri de 75 la sută și achită 1014 lei. Persoanele fizice care desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, beneficiază de reduceri de 60% și vor plăti 1 622,40 de lei.
Fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie, horticultură sau de obiecte ale regnului vegetal, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie în Republica Moldova vor achita 2 028 de lei, ceea ce reprezintă 50 la sută din prima de asigurare medicală.
Este de menționat faptul că mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesiunea de medic de familie vor achita prima în mărime integrală, adică suma de 4 056 de lei.
Pentru ca populația să înțeleagă mai exact cum poate să beneficieze de reduceri, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a lansat un spot de informare în acest sens.
Potrivit CNAM, polița de asigurare poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, la băncile comerciale sau la ghișeele oficiilor poștale.
Cei care doresc să achite cu cardul bancar sau de pe un dispozitiv conectat la internet urmează să acceseze pagina mpay.gov.md, să selecteze câmpul „Alege serviciul”, să aleagă serviciul „Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă”, să introducă datele solicitate în formular, după care să urmeze pașii necesari.
Este de menționat faptul că dacă persoana a achitat prin MPay, atunci nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relații cu beneficiarii al CNAM.
Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării poliței de asigurare, însă nu mai devreme de 1 ianuarie și este valabil până pe 31 decembrie 2022.
Bătrânețe - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2022
Societate
Veste bună pentru beneficiarii de pensii: Cererile pot fi depuse online
Fluxul de știri
0