Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Primăriile nu pot intra în proprietatea caselor fără stăpân

Primăriile nu pot intra în proprietatea caselor fără stăpân
Abonare
La ziua de astăzi, autoritățile publice locale nu pot intra în proprietatea bunurilor imobile declarate fără stăpân sau bunurilor care fac obiectul succesiunii vacante.
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", Alexandru Morcov, expertul și coordonatorul de programe în cadrul Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM) a explicat de ce casele-fantomă din satele noastre nu pot intra în proprietatea primăriilor.

"În urma modificărilor operate la Codul Civil și unele hotărâri de Guvern, bunurile imobile declarate fără stăpân și bunurile care fac obiectul succesiunii vacante și care nu prezintă în esență interesul public național, nimeresc în proprietatea Agenției Proprietăți Publice", explică reprezentantul CALM.

Expertul susține că reforma respectivă se răsfrânge negativ asupra fondului funciar agricol al zonelor rurale.
"Primăriile sunt nevoite să identifice noi terenuri pentru tinerele familii prejudiciind fondul funciar agricol, unica resursă naturală pe care o avem. Asta în timp ce jumătate de sat este plin de case fără stăpân, care se risipesc și degradează", a spus Alexandru Morcov.
În acest context, autoritățile declară că vor lua în considerare acest aspect în procesul reformei administrativ-teritoriale. Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, subiectul va fi pe ordinea de zi a Guvernării în anul 2022. El a menționat că, dacă nu va fi făcută acum, reforma va trebui amânată până cel puțin în 2027, când se va încheia mandatul aleșilor locali din 2023.
Fluxul de știri
0