Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: Ar fi bine ca Occidentul să satisfacă solicitările rezonabile ale Moscovei

Abonare
În data de 12 ianuarie va avea loc reuniunea consiliului Rusia-NATO, unde se va decide soarta securității regionale.
Întrevederea a fost stabilită în contextul solicitării cu care a venit Moscova către Washington și care include garanții reciproce de securitate în Europa.
Comentatorul politic Corneliu Ciurea a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că Occidentul ar trebui să plece urechea la îngrijorările Federației Ruse în contextul extinderii NATO în regiune.
”Sunt niște negocieri care vor fi lansate la începutul lunii ianuarie, la Geneva. Vom urmări cu real interes ceea ce se întâmplă, întrucât ne vizează în mod direct. Sigur că Occidentul nu este dispus să accepte toate condițiile impuse de Rusia, însă ar fi bine măcar parțial să accepte unele dintre ele”, declară Corneliu Ciurea.
Totodată, expertul spune că soluția pentru stabilizarea situației în regiune este consensul între puterea Occidentală și Rusia. În acest context, politologul explică că îngrijorările Moscovei sunt unele rezonabile.

”De exemplu, ceea ce ține de extinderea NATO, care este o preocupate reală a Rusiei, iar Occidentul ar trebui să fie mai atent la aceste îngrijorări. Cu atât mai mult că ele au fot argumentate foarte bine de către Vladimir Putin la diferite conferințe. Ar fi bine ca occidentul să intre în acest proces de discuție și să satisfacă solicitările rezonabile ale Moscovei, ca să fie detensionată situația în regiune”, spune Ciurea.

Rusia va lua măsuri pentru a elimina ameninţările la adresa securităţii sale dacă Statele Unite şi NATO nu răspund propunerilor Moscovei, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
De menționat că Rusia a transmis și publicat proiecte de acorduri cu Statele Unite ale Americii și înțelegerii cu statele membre NATO, care includ garanții reciproce de securitate în Europa, nedesfășurarea rachetelor cu rază medie și mai mică de acțiune în zona de atingere reciprocă și renunțarea la extinderea în continuare a Alianței Nord-Atlantice, inclusiv din contul fostelor republici ale URSS.
Fluxul de știri
0