Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Miliarde de lei au fost încasați la bugetul de stat: Cum s-a reușit acest lucru

© Sputnik / Yana Zaharovabani, imagine simbol
bani, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Abonare
Anul trecut, în bugetul de stat au fost încasați peste 28,5 miliarde de lei. Acest lucru se datorează mediului de afaceri care importă mărfuri în Moldova și achită taxe.
CHIȘINĂU, 3 ian - Sputnik. În 2021, Serviciul Vamal a reușit să încaseze în bugetul de stat peste 28,5 miliarde de lei, cu circa 27 la sută mai mult decât în anul 2020. Astfel, Serviciul Vamal susține că aceste încasări sunt record pentru țara noastră.
Cele mai mari creșteri a veniturilor în bugetul de stat s-au înregistrat în luna decembrie. Astfel, în ultima lună a anului 2021, au fost înregistrate încasări de peste trei miliarde de lei, cu 27 % mai mult față de luna decembrie 2020.
Ponderea cea mai mare o dețin plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxe vamale. Potrivit Serviciului Vamal, cel mai mare contribuabil rămâne a fi sectorul petrolier, cu o pondere de circa 43%, urmat de produsele din tutun, care aduc peste 30 la sută din venituri și autovehicule, cu o cotă de peste 19% din suma totală a accizelor.
„Creșterea încasărilor administrate de Serviciul Vamal este determinată, preponderent, de perfecționarea controlului vamal, declararea autentică a bunurilor de către agenții economici de bună-credință, dar și de progresele înregistrate în domeniul antifraudă”, a precizat Serviciul Vamal.
Încasările la bugetul de stat au crescut și datorită măsurilor de simplificare a procedurilor vamale și facilitare a comerțului internațional, susțin vameșii.
Конституционный суд Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Societate
Decis: Ce salarii vor avea magistrații Curții Constituționale în anul 2022
Fluxul de știri
0