Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decis: Ce salarii vor avea magistrații Curții Constituționale în anul 2022

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд Молдавии
Конституционный суд Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Abonare
Parlamentul a reexaminat astăzi politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul următor. Astfel, s-a stabilit inclusiv ce salariu ar urma să ridice magistrații Curții Constituționale în 2022.
CHIȘINĂU, 24 dec - Sputnik. În cadrul ședinței Parlamentului, deputații au reexaminat Legea pentru modificarea unor acte normative care reprezintă politica bugetar-fiscală și vamală și prevede ansamblu de măsuri și instrumente elaborate și promovate în vederea realizării prevederilor Legii bugetului de stat pentru anul 2022.
Legea a fost reexaminată pe motiv că șeful statului nu a promulgat-o din cauza scandalului iscat în jurul salariilor magistraților Curții Constituționale.
Astfel, 59 de deputați au votat pentru modificarea politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul următor. Subiectul a constituit motiv de replici în parlament. Deputatul socialist Petru Burduja a întrebat autorul proiectului, deputatul Dumitru Alaiba, despre suma exactă care ar urma să fie ridicată lunar de către judecătorii Înalții Curți. În replică, Alaiba a declarat că nu poate oferi un răspuns exact, dar nici nu vrea să vină cu sume aproximative.
Ulterior, deputatul Vasile Bolea a menționat că în urma votării modificărilor la Legea privind politica bugetar-fiscală, salariile magistraților Curții Constituționale vor crește cu 34 la sută anul viitor.
„La 44 de mii, care este astăzi salariul judecătorilor Curții Constituționale, dacă mai adăugăm 15 mii, atunci aproximativ va fi 59 de mii”, a declarat deputatul Vasile Bolea.
Deputatul Dumitru Alaiba nu a confirmat, dar a spus că Bolea nu este departe de adevăr.
„Aproximativ nu sunteți prea departe de adevăr, dar asta tare aproximativ. Mie nu-mi place să umblu cu aproximările de aceea și m-am abținut de la o cifră prea exactă”, a precizat deputatul Dumitru Alaiba.
Președintele Parlamentului a încercat să liniștească spiritele încinse în Parlament și a menționat că majorarea salariilor judecătorilor Înaltei Curți este justificată.
„E mai bine să-i plătească statul, decât culiocarii și bandiții. Pentru că atunci când îi plătește statul, ei sunt responsabili în fața statului și toți oamenii din statul acesta care muncesc să vină, să fie plătiți de stat, dar nu de bandiți, de Bahamas și de culiocari”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu.
Anterior, Guvernul Republicii Moldova nu a acceptat amendamentul respectiv, motivând că propunerea depășește cadrul de resurse disponibil, neavând acoperire financiară în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022.
Amintim că amendamentul semnat de deputații PAS Olesea Stamate, Veronica Roșca și președintele Parlamentului, Igor Grosu, prevedea majorarea salariilor judecătorilor CC de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii. Inițiativa a fost însă dur criticată de opoziția parlamentară, de unele partide extraparlamentare, dar și de societatea civilă.
Ulterior, președintele Maia Sandu a restituit Parlamentului Legea nr. 204 din 6 decembrie 2021, cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022, care include scandalosul amendament cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale.
Chicu: Salariile judecătorilor de la CCM se majorează cu 13 mii, ale profesorilor cu 300 - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2021
Podcasturi
Chicu: Salariile judecătorilor de la CC se majorează cu 13 mii, ale profesorilor cu 300
Șeful statului a luat această decizie pe motiv că legea include un amendament cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului.
În cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, Președintele Comisiei Juridice Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a recunoscut că știa despre avizul negativ al Guvernului înainte de a veni în plenul Parlamentului cu amendamentul privind majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională.
Fluxul de știri
0