Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce se va întâmpla cu prețul apartamentelor în 2022

Ce se va întâmpla cu prețul apartamentelor în 2022
Abonare
Prețurile apartamentelor au explodat în 2021, atât cele noi, cât și locuințe din blocurile vechi.
Expertul economic Veaceslav Ioniță declară că în 2021, piața imobiliară a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor, după 13 ani de pauză.
”Criza imobiliară din 2008, în toată lumea, a durat 2-3 ani, iar în Republica Moldova până în 2019, perioadă în care am înregistrat o scădere continuă a prețurilor la apartamente”, declară Ioniță.
Potrivit expertului, în prima jumătate a anului 2020, piața imobiliară a dat primele semne că urmează anumite schimbări. Astfel, din a doua jumătate a anului 2020, și până în prezent, s-a înregistrat cea mai rapidă creștere a prețului la imobile după majorarea galopantă din 2008.
Potrivit expertului, în 2022 prețul locuințelor va înregistra o stagnare, însă spre final de an, costul apartamentelor va crește.
”În prezent, prețurile continuă să crească, însă ritmul de creștere este mai mic. Astfel, la apartamentele de mâna a doua, prețurile, cel mai probabil, vor stagna pentru cel puțin jumătate de an. Și la apartamentele noi vom avea o încetinire a prețului, poate chiar o mică scădere. Totuși, tendința pe termen lung rămâne una în creștere”, mai spune expertul.
Piața imobiliară din Chișinău înregistrează o adevărată explozie a prețurilor. Doar în acest an valoarea imobiliarelor din Capitală a crescut cu 20 la sută. Acest lucru îl afirmă atât experții economici, cât și cei imobiliari, care precizează însă că tendința actuală era previzibilă.
Specialiștii menționează că la majorarea prețurilor au contribuit mai mulți factori, printre care pandemia, scumpirea materialelor de construcție, dar și numărul de licențe emise pentru construcție.
Fluxul de știri
0