Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ar putea Rusia să repete soarta URSS? – Iată ce spun americanii

© Sputnik / Leonid Palladin / Accesați arhiva multimediaМихаил Горбачев
Михаил Горбачев - Sputnik Moldova, 1920, 01.01.2022
Abonare
Foreign Affairs: Rusia a învățat lecția dezintegrării URSS, asigurându-se cu o economie sigură.
CHIȘINĂU, 1 ian - Sputnik. Rusia a însușit lecția economică din prăbușirea URSS. Aceasta este concluzia la care au ajuns experții pentru Rusia din Statele Unite Michael Kofman și Robert Connolly, în articolul lor pentru Afaceri Externe, care este citat de RIA Novosti.
În prezent, spun cei doi analiștii americani, multe dintre caracteristicile cheie ale economiei ruse şi ale politicii economice ruse reflectă dorința conducerii de a preveni repetarea tristei experiențe sovietice.
Publicația îl citează pe economistul rus Serghei Guriev, care afirmă că „politica macroeconomică a Rusiei este mult mai conservatoare decât înainte, inflația este sub control, există rezerve mari, bugetul este echilibrat și Federația Rusă nu are datorii externe”.
Președintele RSSFR, Boris Elțin, președintele URSS, Mihail Gorbaciov, și președintele SUA, George W. Bush, discută în timpul unei cine oficiale la Kremlin. - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Politică
Ce-i încriminează Lukașenko lui Gorbaciov și Elțin
Rusia a reușit să se întărească în competiția neîncetată cu Statele Unite, iar economia sa nu s-a dovedit a fi nu un punct slab, ci un element sigur, datorită căruia a fost posibil, în special, să reziste sancțiunilor impuse de Occident, rezumă autorii publicației.
La mijlocul anilor 1980, situația din Uniunea Sovietică a fost caracterizată de creșterea unor probleme și dificultăți grave de politică internă și externă. Rata de creștere a venitului național la începutul anilor 1980 a scăzut la nivelul care denotă stagnarea economică.
Deficitul pieței interne a fost acoperit de importuri achiziționate pentru „petrodolari”; veniturile valutare din vânzarea de combustibil, energie și materii prime au fost direcționate în principal spre rezolvarea problemelor de moment, și nu spre modernizarea prospectivă a economiei.
Secretarul general al Comitetului Central al PCUS, Mihail Gorbaciov, venit la putere, a lansat un nou concept de politică internă și externă, numit perestroika.
Inițial, reformele au reanimat viața economică din țară, dar autorii lor nu au reușit să găsească combinația optimă de garanții sociale și elemente ale unei economii de piață.
Din a doua jumătate a anului 1989, criza s-a agravat în toate sferele societății. Tensiunea socială a început să crească, deficitul bugetului de stat și al bunurilor esențiale a crescut.
Юрий Рошка - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Republica Moldova
Ce spune astăzi Iurie Roșca despre o trădare politică de acum trei decenii - Video
Fluxul de știri
0