Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce-i încriminează Lukașenko lui Gorbaciov și Elțin

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaPreședintele RSSFR, Boris Elțin, președintele URSS, Mihail Gorbaciov, și președintele SUA, George W. Bush, discută în timpul unei cine oficiale la Kremlin.
Președintele RSSFR, Boris Elțin, președintele URSS, Mihail Gorbaciov, și președintele SUA, George W. Bush, discută în timpul unei cine oficiale la Kremlin. - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Abonare
Președintele Belarus: De destrămarea URSS sunt vinovați Boris Elțin și Mihail Gorbaciov.
CHIȘINĂU, 15 aug. - Sputnik. Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, i-a numit pe cei care, în opinia lui, "s-ar face vinovați" de prăbușirea Uniunii Sovietice.
"Desigur, Elțin (care este decedat - n.n.) și Gorbaciov", a spus Lukașenko în filmul lui Nail Asker-zade, care este o jurnalistă rusoaică de origine azeră (Nailə Vaqif qızı Əsgərzadə - în azeră), care se numește "GKCP. 30 de ani mai târziu" ("ГКЧП. 30 лет спустя" - în original), difuzat de postul TV Rusia 1, răspunzând la o întrebare corespunzătoare.
El a spus, fiind citat de RIA Novosti, că „este inadmisibil ca relațiile personale, lupta pentru putere dintre două persoane să fie transferate asupra întregii țări”, adică asupra URSS.
"Atât de mult au dorit să armonizeze lucrurile în Uniunea Sovietică încât au demolat țara. Asta este o afirmație cam generalizată, dar are un grăunte de adevăr", a menționat președintele belarus.
Potrivit lui, „Belovejskaia Pușia <...> a devenit locul prăbușirii accidentale a Uniunii Sovietice și a demonstrat, pur și simplu, lipsa de perspicace și incapacitatea de a conduce țara a acelei conduceri a Uniunii Sovietice”.
Mihail Gorbaciov - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2021
Internațional
Suedia i-a mulțumit lui Gorbaciov pentru prăbușirea Uniunii Sovietice
La rândul său, primul președinte al Ucrainei Leonid Kravciuk, comentând prăbușirea URSS, a spus că „morții nu pot fi înviați”.
„Uniunea Sovietică s-a epuizat de la sinet. <...> Nu Kravciuk, Elțin și Șușkevici (președintele Consiliului Suprem al Belarusului Stanislav Șușkevici. - n.n.) și alții au îngropat Uniunea Sovietică, s-a îngropat ea înșiși pe sine. Noi doar am constatat decesul", a subliniat el.
Amintim că în data de 8 decembrie 1991, la Belovejskaia Pușia (în traducere înseamnă Pădurea Belovejska, în transcriere, pe internet, mai găsim și Belovezhskaya Pushcha), președintele rus Boris Elțin, președintele ucrainean Leonid Kravciuk și șeful Consiliului Suprem al Belarusului, Stanislav Șușkevici, au semnat un acord privind crearea CSI, care a declarat încetarea existenței URSS .
Mihail Gorbaciov (președintele de atunci al URSS, de fapt, primul și ultimul președinte) a calificat aceste acțiuni drept anticonstituționale. Participanții la Acordul din Belovejskaia Pușia au respins acuzațiile că ei ar fi distrus URSS.
Monumentul Patria Mamă din Kiev   - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2021
Internațional
Se va rupe ferfeniță - O prognoză pentru Ucraina
Fluxul de știri
0