Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vladislav Clima rămâne la șefia Curții de Apel Chișinău: Decretul președintelui, anulat

© Photo : Juriştii pentru Drepturile OmuluiClima Vladislav
Clima Vladislav - Sputnik Moldova, 1920, 31.12.2021
Abonare
Judecătoria Chișinău a venit cu o hotărâre privind revocarea lui Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.
CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik. Vladislav Clima va ocupa în continuare funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Se întâmplă după ce astăzi Judecătoria Chișinău, cu sediul Rîșcani, a anulat decretul șefului statului din 28 mai 2021.

”Se anulează decretul președintelui Republicii Moldova cu nr.104-IX, emis la 28 mai 2021 „privind revocarea decretului președintelui Republicii Moldova nr.1747-VIII din 2 septembrie 2020”, precum și decizia de respingere a cererii prealabile, cu nr.2/2-06-231 din 25 iunie 2021”, este menționat în hotărârea de judecată.

Potrivit Judecătoriei Chișinău, Hotărârea poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile de la momentul pronunțării dispozitivului.
Amintim că la finele lunii mai președintele Maia Sandu a anunțat pe pagina sa de Facebook că a anulat decretul semnat de fostul șef de stat, Igor Dodon, prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.
„Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție”, a scris atunci Maia Sandu.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Politică
Maia Sandu a mai anulat un decret semnat de Dodon: Este vizat președintele Curții de Apel
Decizia de atunci a președintelui a stârnit un val de critici din partea Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

"Din motivarea decretului președintelui Republicii Moldova din 28 mai 2021 rezultă că măsura revocării nu are legătură cu modul de exercitare a mandatului de președinte sub aspectul capacităților manageriale sau a admiterii unor acțiuni culpabile. Prin urmare, constatăm caracterul ilegal și abuziv al încetării anticipate a mandatului de președinte de instanță, fapt ce rezultă cu claritate atât din cadrul normativ intern, cât și din actele internaționale de referință", se arată în comunicatul emis de Asociația Judecătorilor din Republica Moldova.

Mai mult, magistrații au menționat că astfel de acțiuni creează precedente periculoase pentru independența justiției.
"Ne exprimăm dezacordul cu privire la modul în care a fost revocat anticipat mandatului președintelui Curții de Apel Chișinău, catalogând această acțiune ca un act de imixtiune în independența justiției și securitatea mandatului, fapt ce rezultă atât din cadrul legal intern - inclusiv jurisprudența Curții Constituționale a Republicii Moldova, cât și a standardelor internaționale. În acest fel, se creează un precedent foarte periculos, care generează riscul aplicării prin analogie a astfel de decizii și în alte situații, ceea ce poate conduce la subminarea și anihilarea independenței puterii judecătorești și subordonarea acesteia", au precizat reprezentanții Asociației Judecătorilor.
Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2021
Societate
Asociația Judecătorilor a venit cu o reacție la decizia șefului statului în cazul Clima
Fluxul de știri
0