De ce prețurile la apartamente înregistrează creșteri galopante – Expert
© Sputnik
Abonare
Prețurile la locuințe înregistrează pe parcursul anului 2021 creșteri galopante. Acestea au crescut atât pentru apartamentele din blocurile noi, cât și pentru cele vechi. Sunt mai mulți factorii care au dus la aceste scumpiri.
Economistul Viorel Gârbu menționează că aceste majorări sunt provocate de incertitudinea care există pe piață, accentuată de inflația masivă a leului moldovenesc, inflația destul de pronunțată a monedei unice europene, dar și inflația exagerat de mare a dolarului.
”Nu este rentabil să deții bani. Cei care dețin anumite imobile, le vând la prețuri mari sau nu vând deloc. Nu este logic să vinzi apartamente, cu excepția faptului dacă ai nevoie urgent de niște mijloace financiare sau dacă vrei să deschizi o afacere, care va genera mai mult. Până când această incertitudine nu se va termina, prețurile vor fi destul de mari”, declară Gârbu.
Prețuri majorate s-au înregistrat în special în Chișinău unde cererea este destul de mare, iar ofertele nu fac față solicitărilor întrucât Capitala se mărește ca număr de populație, nu și ca infrastructură.
”Cele mai multe vânzări și cumpărări au loc în municipiul Chișinău. Nu cred că se va reuși limitarea autorizațiilor. Cu vânzarea de autorizații nu se investește în infrastructură. Capitala trebuia să ajungă până la Vadul lui Vodă, să se investească în infrastructura orașului. Primăria nu are bani pentru aceste investiții și aici deja vorbim de o relație între Primărie și Guvern”, mai spune expertul.
Puterea de cumpărare a moldovenilor, având în vedere prețurile mari la apartamente, este datorată în mare parte ofertelor bancare. Majoritatea oamenilor care își procură un imobil apelează la creditele bancare și doar în jur de 30 la sută au banii adunați pentru asta.