Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin și Biden au început negocierile, a anunțat Casa Albă

© Sputnik / POOL / Accesați arhiva multimediaВстреча президентов России и США В. Путина и Дж. Байдена в Женеве
Встреча президентов России и США В. Путина и Дж. Байдена в Женеве - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Casa Albă a declarat că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin și cel al SUA, Joe Biden, încep discuțiile telefonice.
CHIȘINĂU, 30 dec - Sputnik. Discuția dintre președinții SUA și Rusiei a început, a informat serviciul de presă de la Casa Albă, fiind citat de RIA Novosti.
Conversația telefonică a început la 15:35 ora Washingtonului, 23:35 ora Moscovei și 22:23 ora noastră.
Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a spus că conversația telefonică dintre liderii celor două țări de joi va avea loc la inițiativa Rusiei, scopul acesteia fiind acela de a discuta problemele care au fost identificate în timpul recentei discuții între cei doi în format online.
“Inițiativa aparține lui Putin, timpul ales (...) este adecvat, luând în considerație diferența fusurilor orare. (...) Cunoașteți că timpul nu a reprezentat niciodată o problemă pentru președinte, cu atât mai mult că lucrează de obicei în această perioadă a zilei”, a declarat oficialul.
Părțile vor continua să discute acele probleme pe care le-au abordat la ultima conferință video, precum vor atinge și chestiunea garanțiilor de securitate, a adăugat el.
“Orice negocieri sunt purtate cu un singur țel – atingerea unui compromis, luând în considerație pozițiile principiale ale fiecăruia”, a amintit Peskov.
Pe 7 decembrie președinții celor două state au discutat timp de două ore. Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile în relațiile dintre Rusia și Ucraina și a îndemnat la o reglementare diplomatică, avertizând cu un răspuns colectiv al Occidentului în cazul unei escaladări. Putin, la rândul său, a atras atenția omologului său la faptul că autoritățile de la Kiev nu-și îndeplinesc angajamentele asumate în cadrul acordurilor de la Minsk, sabotându-le. În afară de aceasta, liderul rus a marcat liniile roșii – extinderea NATO spre Est și desfășurarea pe teritoriul ucrainean și în țările vecine cu Rusia a armelor ofensive.
Peste zece zile Moscova a dat publicității proiectele de acorduri cu Statele Unite și acorduri cu statele membre ale NATO, care prevăd, în special, garanții reciproce de securitate în Europa, nedesfășurarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune în apropierea frontierelor, renunțarea la extinderea alianței Nord-Atlantice, inclusiv din contul fostelor republici ale URSS. În cazul lipsei oricărei reacții la aceste propuneri, potrivit MAE, ar putea provoca o nouă rundă de confruntări.
Negocierile cu SUA în legătură cu garanțiile de securitate vor avea loc 10 ianuarie, consultațiile cu NATO – pe 12 ianuarie, iar pe 13 ianuarie este planificată o întrevedere a reprezentanților Moscovei și OSCE.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Politică
Impresiile lui Putin despre negocierile cu Biden – Kremlinul
Fluxul de știri
0