Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Politica externă a Chișinăului în 2021, încotro s-a îndreptat și care au fost efectele

Abonare
După schimbarea puterii de la Chișinău, retorica geopolitică a autorităților s-a schimbat esențial.
Deși mesajele pro-europene au fost vociferate la greu de către autoritățile de la Chișinău, experții consideră că nu există un progres în relațiile cu Uniunea Europeană, iar dialogul cu Federația Rusă nu a fost intensificat.

”Nu există un progres în relația cu UE, asta a demonstrat-o summit-ul Parteneriatului Estic, unde nu s-a pus sub nici o formă problema integrării Republicii Moldova în UE, respectiv toate aceste vizite ale liderilor europeni nu sunt altceva decât vizite de curtoazie, de uz intern, necesare pentru doamna Maia Sandu în vederea păstrării ratingului politic la un nivel acceptabil”, spune Ciurea.

În ceea ce ține de relația pe care o are Republica Moldova în raport cu Federația Rusă, expertul menționează că autoritățile de la Chișinău ar trebui să-și revadă poziția și să accepte și un dialog politic.

”Există un interes din partea Chișinăului de a discuta cu Moscova doar chestiuni economice, iar Federația Rusă vrea abordarea și a unor subiecte politice. Deocamdată batem pasul pe loc. Cred că Republica Moldova ar trebui să aibă o deschidere și pentru discuții politice, însă suntem prea strânși legați de Ucraina”, mai spune expertul.

Menționăm că președintele țării, Maia Sandu, dar și premierul Natalia Gavrilița au avut mai multe deplasări în cancelariile europene și întâlniri cu mai mulți oficiali din statele UE. Cu toate acestea, președintele țării nu a avut nici m[car o vizită în Federația Rusă, asta deși discuții despre o eventuală vizită la Moscova au existat.
Fluxul de știri
0