Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: Cum s-a descurcat Guvernul în cazul crizei gazelor

Opinie: Cum s-a descurcat Guvernul în cazul crizei gazelor
Abonare
Criza gazelor naturale a marcat Republica Moldova în anul 2021. Creşterea preţurilor de import a determinat şi majorarea tarifelor pentru consumatori de peste 2,4 ori - o majorare fără precedent în istoria ţării.
Primele semne ale deficitului de gaze în Republica Moldova au apărut la începutul lunii octombrie. Autoritățile au recunoscut situaţia abia după două săptămâni, atunci când Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a constatat apariția unei situații excepționale şi a declarat situație de alertă pe piața gazelor naturale.
În ce măsură Guvernul de la Chișinău a reușit să gestioneze situația în acest domeniu a vorbit în cadrul emisiunii "Logica Puterii", analistul politc Roman Mihăeș.

"Prețul care s-a obținut în urma negocierilor cu Gazprom este unul mult mai mic decât cel de piață, dar totuși este un preț mare pentru consumatorii moldoveni și nu reflectă relațiile moldo-ruse. Republica Moldova este țară membră a CSI, de aceea eu cred că Federația Rusă ar fi trebuit să acorde un preț asemănător Serbiei de exemplu, care plătește 270 de dolari pentru o mie de metri cubi pentru gazul rusesc, comparativ cu 430 de dolari mia de metri cubi cât plătește țara noastră", a precizat Roman Mihăieș.

Politologul consideră necesar ca în perioada imediat următoare, Guvernul să vină cu o notă către Gazprom, în care solicită reducerea tarifului. De asemenea și pe platforma CSI trebuie discutat acest subiect, astfel încât să fie clarificat dacă calitatea Republicii Moldova de membră a CSI-ului îi permite sau nu să ceară un preț mai avantajos.
Totodată, Republica Moldova s-a obligat printr-o clauză contractuală să efectueze un audit privind datoria istorică de 709 milioane de dolari a companiei Moldovagaz față de Gazprom.
Roman Mihăeș declară că suma datoriei este exagerată. Potrivit lui, problema datoriei la gaz poate fi soluţionată numai după efectuarea auditului companiei Moldovagaz de la momentul înfiinţării acesteia, pentru a stabili valoarea reală a datoriei şi repartizarea acesteia între malul drept şi regiunea transnistreană.
De menționat că autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște această datorie doar dacă va fi confirmată de un audit independent. Ministrul Andrei Spînu a precizat anterior că acesta ar putea începe în perioada lunilor februarie-martie 2022.
Fluxul de știri
0