Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Subvențiile în 2022 - AIPA anunță modul în care va oferi bani din buget agricultorilor

Abonare
Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că în anul 2022, agricultorii vor putea beneficia de noi mecanisme de subvenționare.
Diana Coșalîc director adjunct al AIPA a vorbit detalii în cadrul emisiunii „Obiectiv” de la Sputnik Moldova despre noul regulament de finanțare și mecanismele anunțate de AIPA pentru anul 2022.
"Urmează să implementăm noul mecanism de plată orientat spre abordarea lider. Și mai nou, vom aloca subvenții în avans orientate spre domeniul de îmbunătățiri funciare. Mai exact, AIPA va achita prin două tranșe subvenții pentru prevenirea și combaterea eroziunii solului, ameliorarea chimică a solului și aplicarea măsurii de conversie și sporire a fertilității solului", a relatat Diana Coșalîc.
Valoarea proiectului eligibil nu trebuie să depășească 1 milion de lei. Potențialii beneficiari sunt: persoanele fizice ce desfășoară activitate de întreprinzător, persoanele juridica, autoritățile publice locale, ONG-urile, etc. Proiect va fi implementat timp de 24 de luni, iar contribuția financiară a solicitantului va fi de doar 20%.
Directorul adjunct al AIPA a menționat că instituția urmează să achite toate angajamentele financiare față de producătorii agricoli pentru anul 2021. De asemenea vor fi implementate subvențiile în avans pentru proiectele de dezvoltare rurală și start-up.
"Anul 2022 va fi plin de provocări, însă pentru potențialii noștri beneficiari le vom transforma în oportunități de finanțare. Fondul național de agricultură și mediu rural va constitui pentru anul viitor 1 miliard și 500 milioane de lei – o sumă record comparativ cu anul trecut când am început cu 1 miliard 100 milioane de lei" , a relatat Diana Coșalîc.
În a doua jumătate a lunii ianuarie, responsabilii vor merge în raioanele Republicii Moldova unde vor desfășura campanii de informare și conștientizare a potențialilor beneficiari de subvenții în agricultură.
Mai multe informații despre noile mecanisme de subvenționare în anul 2022 aflați din materialul video atașat.
Fluxul de știri
0