Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Schemă cu certificate de vaccinare anti-COVID false: Sunt implicați mai mulți funcționari

© AFP 2024 / ERIC LALMANDCertificat de vaccinare electronic
Certificat de vaccinare electronic - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2021
Abonare
Procuratura Generală a oferit detalii pe marginea unui nou dosar privind certificatele false de vaccinare împotriva noului tip de coronavirus.
CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. Un nou dosar de răsunet în cazul certificatelor false de vaccinare anti-COVID. Sunt vizați funcționari publici cu statut special/militar ai Serviciului Vamal, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, funcționari publici din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, autorităților administrației publice, reprezentați ai cultelor religioase, agenți economici, cât și persoane fizice.
”Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în privința unui grup infracțional specializat în perfectarea și eliberarea certificatelor de vaccinare împotriva virusului COVID-19, cu indicarea datelor vădit false, în lipsa fizică a persoanelor, inclusiv a celor aflate peste hotarele țării”, este menționat în comunicatul emis de Procuratura Generală.
Procuratura a mai menționat că măsurile speciale de investigații și acțiunile de urmărire penală au avut loc în perioada iulie – decembrie 2021. Drept urmare, oamenii legii au identificat în jur de 240 de persoane care, direct sau indirect, au avut tangență cu această activitate ilegală. În data de 22 decembrie forțele de ordine au efectuat mai multe percheziții pe acest caz.
Totodată, Procuratura a explicat schema infracțională prin care erau eliberate certificatele false anti-COVID.
”Registratorii (persoanele responsabile de introducerea datelor în Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19) personal, cât și prin intermediari, au pretins și primit de la cetățeni ai Republicii Moldova, cât și de la cetățeni străini, mijloace financiare ce nu li se cuvin, care variau între 2000 și 5000 MDL per certificat, pentru înregistrarea datelor eronate în Sistemul informațional automatizat (SIA) și în Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 (RVC–19)”, se mai arată în comunicatul PG.
Certificatul digital la coronavirus - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2021
Societate
Certificate de vaccinare false: Ce spune un cunoscut epidemiolog
Oamenii legii au reținut un militar cu funcție de conducere din cadrul IGC al MAI, desemnat în calitate de registrator. Acesta și-a recunoscut vina și colaborează cu organul de urmărire penală. În cadrul perchezițiilor, forțele de ordine au depistat și ridicat liste cu persoane vaccinate, copii ale actelor de identitate, certificate de vaccinare, bani și alte obiecte care au tangență la acest caz.
De asemenea, au fost audiate în calitate de bănuiți mai multe persoane, inclusiv cu funcții de răspundere, vizate în investigațiile menționate.
Dacă vor fi găsite vinovate, în funcție de infracțiunea comisă, persoanele vizate riscă pedeapsă penală cu o amendă în mărime de până la 32.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 150 la 200 de ore, precum și cu închisoare de la 2 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 5 la 10 ani.
Fluxul de știri
0