Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Le vor fi sau nu returnați banii: Ce pot face turiștii care nu au putut ajunge în Grecia

Cum rămâne cu banii: Soarta turiștilor care nu au mai plecat în Grecia
Abonare
Agenţiile de turism din Moldova se plâng că ar putea falimenta şi solicită implicarea autorităţilor. De vină ar fi problemele legate de returnarea a peste un milion de euro turiștilor moldoveni care și-au rezervat vacanța în Grecia.
Cei peste patru mii de moldoveni care şi-au dorit să-și petreacă zilele de odihnă în Grecia nu au mai ajuns la destinaţie. Din cauza pandemiei, cel mai mare furnizor de servicii turistice din Republica Elenă şi-a sistat activitatea, fără a restitui avansurile plătite de agenţiile de turism.
Potrivit consultantului în turism și fondatorului unei agenții turistice din țara noastră, Alin Pătru problema este cu adevărat serioasă și necesită implicarea autorităților, întrucât agențiile din Moldova nu dispun de aceste sume uriașe de bani, iar falimentul este practic inevitabil în această situație fără precedent.

"Ceea ce solicită colegii din turism este fondat, întrucât ei încearcă să sprijine turiștii. Situația nu se va îmbunătăți dacă agențiile ar fi forțate să returneze banii care au fost deja virați agenților economici din Grecia. Multe agenții nici nu au acești bani", a precizat consultantul în turism.

Alin Pătru susține că cea mai bună soluție ar fi ca statul nostru să sprijine agențiile de turism și să le dea un răstimp prelungit până acesta ar putea recupera banii de la companiile grecești.

"Colegii din turismul moldovenesc nu doresc ca statul să subvenționeze aceste pierderi, ci doresc sprijin pentru a recupera banii turiștilor și a activa mai departe. În 2020 au dat faliment companii foarte mari la nivel global și acest lucru i se poate întâmpla oricui", a precizat el.

Consultantul în turism a mai remarcat faptul că în unele țări există sisteme de asigurare obligatorii a agențiilor de turism, prin care statul poate interveni și ajuta în asemenea situații. Cu toate acestea, în unele cazuri, nici aceste asigurări nu pot acoperi suma integrală.
De menționat că în prezent Guvernul de la Chişinău negociază cu executivul elen opțiunea de returnare a banilor.
Fluxul de știri
0