Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agenția Proprietăți Publice va efectua auditul datoriei Moldovagaz către Gazprom

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2021
Abonare
Guvernul a decis efectuarea auditului independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și compania Factoring-Finance.
CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. Agenția Proprietăți Publice va efectua auditul datoriei Moldovagaz către Gazprom. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a instituției.
”Guvernul a decis efectuarea auditului independent al datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom și compania Factoring-Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului”, este menționat în postare.
Astfel, Cabinetul de Miniștri a delegat Agenției Proprietății Publice sarcina de achiziționare a serviciului de audit independent pentru auditarea datoriei Moldovagaz către Gazprom. Agenția va crea un grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Ministerului Justiției și ai Ministerului Finanțelor, pentru organizarea procedurii de achiziție.
”Moldovagaz are o datorie istorică față de Gazprom pentru gaze livrate consumatorilor din Moldova. Guvernul, în calitate de deținător a 35,33% din numărul total de acțiuni ale Moldovagaz, consideră necesară efectuarea unui audit, în vederea verificării corespunderii datoriei față de furnizorii externi cu situația reală”, se mai arată în comunicatul APP.
Pentru implementarea proiectului vor fi utilizați bani în fondul de rezervă al Guvernului.
Guvernul - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2021
Societate
CNA are obiecții la procedura de efectuare a auditului la Moldovagaz: „Risc de corupție”
Amintim că astăzi Centrul Național Anticorupție a anunțat că a efectuat expertiza hotărârii de Guvern care stabilește condițiile de efectuare a auditului datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Instituția a precizat că a constatat mai multe ambiguități și carențe în procesul de expertiză anticorupție a hotărârii.
„Aceste deficiențe pot genera premise de corupție și trebuie înlăturate”, precizează Centrul Național Anticorupție.
Într-un comunicat emis de CNA, instituția recomandă Guvernului să delimiteze „clar și fără echivoc” cercul entităților care urmează să fie supuse auditului.
„O primă obiecție din Raportul de expertiza privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom și factorii finali pentru gazul livrat consumatorilor din dreapta Nistrului se referă la faptul că, legea nu stabilește exact care sunt acești “factori finali” ce urmează a fi supuși auditului independent”, se precizează în comunicatul de presă al CNA.
Autorii expertizei susțin că s-au constatat carențe și în procedura de selectare a companiei care va efectua auditul.
„Stipulările neclare despre procedura de achiziție publică a serviciului de audit pot crea riscuri de corupție și incidente de integritate din partea funcționarilor de la Agenția Proprietății Publice, responsabilă de implementarea normei”, menționează CNA.
Experții CNA afirmă că proiectul de hotărâre „întrunește doar parțial rigorile de tehnică legislativă și transparenţă decizională, iar acestea sunt condiții primordiale în promovarea oricărui act normativ”.
Efectuarea auditului la SA Moldovagaz este parte a acordurilor la care s-a ajuns în cadrul negocierilor dintre reprezentanții Guvernului Republicii Moldova, Gazprom și Moldovagaz cu privire la contractul pe termen lung de furnizare a gazului în țara noastră.
Auditul urmează să stabilească suma datoriei Moldovei către Gazprom pentru combustibilul furnizat țării în anii precedenți. Între Guvernul Republicii Moldova și Gazprom există anumite nepotriviri în ceea ce privește suma datoriei acumulată pentru gazul deja consumat.
Potrivit viceprim-ministrului, după stabilirea termenelor controlului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale împreună cu Agenția Proprietății Publice vor organiza o licitație internațională pentru selectarea unei firme de audit.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Moldova și Rusia
Gazprom și Moldova au convenit să facă un audit al datoriilor Moldovagaz
Fluxul de știri
0