Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Gazprom și Moldova au convenit să facă un audit al datoriilor Moldovagaz

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moldova și Gazprom au agreat efectuarea unui audit al datoriilor istorice ale companiei Moldovagaz pentru combustibilul albastru.
CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. „Moldova și Gazprom au ajuns la o înțelegere de principiu privind formula de calcul a prețului, auditul datoriei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru stabilirea unui calendar al calculului”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.
Anterior Spînu a spus că autoritățile vor să efectueze un audit independent pentru a confirma existența datoriei către Gazprom. Este vorba de datoria de 700 de milioane de dolari a malului drept al Nistrului.
Atât Gazprom, cât și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova au menționat că se va utiliza formula de preț propusă de partea moldovenească. Aceasta înseamnă că prețul va fi format trimestrial, ținând cont de prețurile petrolului și gazelor din ultimele nouă luni. Cu toate acestea, detaliile contractului nu au fost precizate.
Gazprom a prelungit pe 29 octombrie cu 5 ani contractul de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.
Această decizie a fost luată după mai multe runde de negocieri între autoritățile de la Chișinău și Federația Rusă. Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Fluxul de știri
0