Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Medic: Cum să oprim răspândirea COVID-19 de sărbători

Medic: Cum să evităm răspândirea COVID-19 de sărbători
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", profesorul Victor Cojocaru a vorbit despre situația pandemică care se atestă la finele anului 2021 și metodele de precauție care trebuie întreprinse în perioada sărbătorilor de iarnă.
Deși ultimele statistici arată tot mai puține cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, specialiștii din sănătate avertizează că pandemia nu a dispărut. Chiar și în țările cu rată înaltă de vaccinare precum Franța, Germania și Elveția se înregistrează în ultimele luni o explozie de cazuri noi de infectări cu COVID-19.
În acest context, șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican "Timofei Moșneaga", Victor Cojocaru, a explicat acest fenomen din punct de vedere științific.
"Dacă pătrunde o cantitate mică de viruși în celulă și chiar dacă persoana este vaccinată, atunci aceasta are șansa să aibă o formă ușoară sau să nu se îmbolnăvească deloc. Dacă doza de viruși este mare, atunci nu te poți salva de infecție. COVID-19 nu este o infecție bacteriană, ci virală, iar virusul pătrunde în celulă, indiferent dacă ești sau nu vaccinat. Așadar, oricine se poate îmbolnăvi, altceva este forma pe care o poate avea cel infectat", a precizat medicul.
Mai mult, Victor Cojocaru susține că, în mare parte, oamenii nu respectă regulile simple de protecție precum purtarea măștii, evitarea aglomerației, igiena mâinilor și alte recomandări oferite de specialiști. Oamenii trebuie să rămână la fel de precauți, în special în preajma sărbătorilor, când riscul de infectare este mai mare din varii motive.

"Mulți cred că dacă sunt vaccinați nu mai este necesar să poarte masca de protecție. În preajma sărbătorilor vor merge din casă în casă sau în locurile aglomerate. Evident că în aceste condiții va crește numărul de infectări. Avem cazuri când oamenii se îmbolnăvesc și după a treia doză de vaccin. Acest lucru nu înseamnă însă că nu trebuie să vă vaccinați, întrucât doar astfel vă protejați de forma gravă a bolii", a mai adăugat interlocutorul.

De menționat că pe 27 decembrie, în țara noastră au fost înregistrate 237 de cazuri noi de COVID-19 și un singur deces. Din numărul total de cazuri înregistrate, patru sunt asociate cu contact în afara țării - câte unul din SUA, Romania, Franta și Belgia.
Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 374 763.
Fluxul de știri
0