Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un nou dosar pe numele lui Platon: Nu ar fi achitat impozite de câteva milioane de lei

© Photo : RealitateaVeaceslav Platon
Veaceslav Platon - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2021
Abonare
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a inițiat o cauză penală pe numele lui Veaceslav Platon.
CHIȘINĂU, 28 dec - Sputnik. Pe numele lui Veaceslav Platon a fost deschis un nou dosar penal, anunță Procuratura Generală. Dosarul a fost inițiat pe 27 decembrie de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Potrivit informațiilor, ar exista bănuieli rezonabile de săvârșire a evaziunii fiscale de către Platon în calitate de persoană fizică. Serviciului Fiscal de Stat a informat PCCOCS că acesta nu ar fi achitat un impozit care ajunge la peste 7 milioane lei și se referă la perioada fiscală a anilor 2012-2015.
„Prezentul proces penal a fost inițiat în baza raportului de autosesizare întocmit încă în luna septembrie 2021 de către acuzatorul de stat care anterior, în cadrul rejudecării cauzei penale în ordine de revizuire în privința numitului, a renunțat la acuzarea adusă acestuia. Din motive neclare, conducerea anterioară a Procuraturii nu a dispus examinarea raportului procurorului așa cum o dictează prevederile imperative ale Codului de procedură penală, ci a optat pentru transmiterea actului de sesizare a procurorului ca o simplă informație către organele de investigații”, este precizat în comunicatul Procuraturii Generale.
Instituția mai anunță că după schimbarea conducerii Procuraturii au fost verificate și alte acțiuni care ar fi suspecte în sensul favorizării lui Veaceslav Platon în acest proces penal. În cadrul verificărilor a fost depistat actul de sesizare a procurorului, din septembrie 2021. Astfel, în noiembrie 2021 au fost puse în aplicare prevederile articolului 274 din Codul de procedură penală, iar raportul a fost înregistrat în Registrul de evidență a infracțiunilor al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, mai informează PG.
Prin urmare, la 27 decembrie 2021, după examinarea actelor de constatare, inclusiv opinia emisă de Serviciul Fiscal de Stat, procurorii PCCOCS au dispus pornirea urmăririi penale pentru evaziune fiscală de către persoane fizice care nu practică activitate de întreprinzător.
Totodată, Procuratura anunță că acțiunile persoanelor responsabile din cadrul PCCOCS, care au admis încălcări vor fi verificate, iar în rezultat se va lua o decizie în conformitate cu prevederile legii.
Amintim că la sfârșitul lunii noiembrie, Procuratura Generală din Rusia a trimis în judecată un dosar împotriva omului de afaceri moldovean Veaceslav Platon. Acesta este acuzat de crearea unei comunități criminale și săvârșirea de tranzacții valutare ilegale, transmite serviciul de presă al instituției, fiind citată de Ria Novosti.
Veacesla Platon - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Societate
A fost emis mandat de arest în privința lui Veaceslav Platon
Fluxul de știri
0