Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Pentru ce dată a propus Stolenberg convocarea reuniunii Consiliului Rusia-NATO

© AFP 2022 / STEPHANIE LECOCQJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, cere convocarea unei reuniuni a Consiliului Rusia-NATO, fiind propusă chiar și o dată concretă.
CHIȘINĂU, 27 dec - Sputnik. Alianța Nord-Atlantică i-a propus deja Moscovei o dată pentru o întâlnire bilaterală, a declarat serviciul de presă al blocului militar pentru RIA Novosti.
„Secretarul general NATO, Jens Stolenberg, în calitate de președinte al Consiliului Rusia-NATO, a decis să convoace o reuniune a Consiliului pe 12 ianuarie 2022. Suntem în contact cu Moscova cu privire la această întâlnire”, a spus interlocutorul agenției.
El a reamintit poziția NATO conform căreia „orice dialog cu Rusia ar trebui să se desfășoare pe principiul reciprocității, să țină seama de îngrijorările pe care le are NATO față de acțiunile Rusiei, să se respecte principiile fundamentale și documentele de bază ale securității europene și să aibă loc în coordonare cu partenerii europeni ai NATO."
Conform declarațiilor reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei Maria Zaharova, Moscova a primit propunerea privind convocarea Consiliului și o analizează în termeni practici. Diplomatul rus a subliniat că Moscova este pregătită pentru un dialog direct privind garanțiile de securitate.
La mijlocul lunii decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat un proiect de tratat cu Statele Unite și un acord cu NATO. Documentele au fost deja transmise Washingtonului și aliaților săi. În unul din punctele stipulate în acel document, Moscova propune ca Alianța să ofere garanții care să excludă înaintarea în continuare a blocului militar în direcția estică, în special, pe teritoriul ucrainean.
Встреча глав МИД России и Молдовы Сергея Лаврова и Нику Попеску - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Rusia
Cursul spre atragerea Ucrainei în NATO provoacă riscuri militare, a spus Lavrov
După cum a subliniat în repetate rânduri Vladimir Putin, extinderea NATO spre Est și desfășurarea de arme ofensive în Ucraina reprezintă linii roșii pentru Moscova. La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat că blocul NATO intensifică livrarea de arme către Kiev, iar numărul instructorilor occidentali a crescut în Ucraina. În opinia sa, acest lucru ar putea provoca autoritățile ucrainene „la aventuri militare”, ceea ce creează o amenințare directă la adresa securității Rusiei.
Consiliul Rusia-NATO a fost creat în 2002 ca o platformă pentru dezvoltarea interacțiunii și coordonării. Acest Consiliu a promovat cooperarea dintre Moscova și țările aliate în domenii importante, în special lupta împotriva terorismului internațional. După 2008, activitatea Consiliului a fost blocată.
Fluxul de știri
0