Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert economic: De ce se scumpesc produsele alimentare în Moldova

© Sputnik / Евгений ПаскарьMagazin, produse alimentare
Magazin, produse alimentare - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2021
Abonare
Expertul economic Viorel Gîrbu a enumerat un șir de factori care au dus la creșterea în lanț a prețurilor la produsele alimentare.
CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. Creșterile în masă a prețurilor îi lipsesc pe pensionari și pe reprezentanții altor grupuri social-vulnerabile ale populației de speranța într-o viață decentă. În octombrie 2021, prețurile la produsele alimentare au crescut cu aproape 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Și dacă anterior mulți dintre cetățenii țării abia reușeau să facă față cheltuielilor, astăzi, după valul de scumpiri, mulți dintre ei au ajuns dincolo de limita sărăciei.
De ce au crescut atât de mult prețurile la produsele alimentare? Expertul economic Viorel Gîrbu a răspuns la această întrebare în studioul Sputnik Moldova.
"Creșterea prețurilor comparativ cu anul trecut este sesizabilă, doar în 2020 inflația a fost foarte joasă. Anul acesta însă, ritmurile de creștere sunt foarte mari. Totodată, starea economiei naționale a avut de suferit din cauza crizei legate de pandemie. Și acest factor nu depinde de noi. Prețurile cresc nu doar în Moldova, ci și în lume”, a spus interlocutorul.
Guvernul, potrivit expertului, trebuie să identifice măsuri eficiente pentru a sprijini cât de puțin populația. Deși Moldova este considerată o țară agrară în care produsele alimentare nu ar trebui să fie scumpe, prețurile acestora au crescut totuși treptat în ultimii 3-4 ani, iar această creștere a devenit sesizabilă la sfârșitul acestui an.
Specialistul a subliniat că trebuie majorate în primul rând subvențiile pentru segmentele social-vulnerabile ale populației, întrucât cea mai mare rată a inflației se înregistrează acum la categoria celor mai ieftine și mai accesibile produse alimentare.
Bloc locativ - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2021
Economie
Cum va influența scumpirea gazului prețul apartamentelor cu încălzire autonomă
Fluxul de știri
0