Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cum va influența scumpirea gazului prețul apartamentelor cu încălzire autonomă

© Sputnik / OsmatescoBloc locativ
Bloc locativ - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2021
Abonare
Expertul Ilia Sopivnik a explicat cum creșterea prețurilor la gaze va afecta costul apartamentelor cu încălzire autonomă.
CHIȘINĂU, 20 dec - Sputnik. Prețurile la unele materiale de construcție au crescut cu 70% față de anul trecut.
Numai din cauza creșterii prețurilor la gaze, prețurile cărămizilor au crescut cu 37%. Prețul cimentului a crescut cu 36%, ceea ce a ridicat imediat prețul betonului - cu 25%. Și bara de armare a crescut în preț - anul trecut o tonă costa 600 de dolari, astăzi - 1080.
Cei care au semnat contracte pentru achiziționarea locuințelor anul trecut nu vor simți creșterea prețurilor la apartamentele din clădiri noi, iar cei care tocmai urmează să cumpere un apartament nou ar trebui să fie pregătiți pentru un preț actualizat. Declarația a fost făcută în emisie la Radio Sputnik Moldova de către expertul imobiliar Ilia Sopivnik.
„Creșterea tarifelor la gaze va duce, desigur, la o creștere a prețurilor la apartamentele din casele nou construite, dar cred că prețul locuințelor nu va crește la fel de mult ca materialele de construcție”, a spus interlocutorul.
Potrivit specialistului, este necesar să se țină cont de regulile pieței imobiliare, unde prețurile se bazează pe puterea medie de cumpărare a populației.
„În acest moment, dacă apartamentele devin mai scumpe, pe piața imobiliară din Moldova se poate dezvolta o situație de stagnare prelungită, când cetățenii nu vor putea achiziționa apartamente în clădiri noi nici măcar în rate”, a adăugat Sopivnik.
Fluxul de știri
0