Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert, despre avizul Comisiei de la Veneția: Europenii au luat apă în gură

Expert, despre avizul Comisiei de la Veneția: Europenii au luat apă în gură
Abonare
Doctorul în drept Pavel Midrigan a vorbit în cadrul emisiunii "Atitudini" despre modificările operate de către majoritatea parlamentară în legislație, inclusiv cu privire la modificările aduse Legii cu privire la Procuratură.
Pentru buna funcționare a democrației, într-o societate contează pluralismul politic. Reprezintă oare un pericol atunci când un singur partid deține toată puterea în țară, iar majoritatea parlamentară operează modificări importante în legislație și "taie cu sabia în stânga și în dreapta"? Răspuns la această întrebare a oferit politologul Pavel Midrigan, invitat în Studioul Sputnik Moldova.
"Printre elementele unei societăți democratice se regăsește divizarea puterilor în stat și pluralismul politic. Avem noi așa ceva în Republica Moldova? Nici pe departe. La noi se începe a simți iarăși un fenomen de concentrare a puterii într-un singur birou, iar modificările care se fac în legislație sunt periculoase", a spus Midrigan.
În același timp, doctorul în drept consideră că autoritățile ar trebui să renunțe la tactica prin care sunt demiși mai mulți funcționari în baza unor motive discutabile.
"Au introdus un mecanism, care mai devreme sau mai târziu, va fi aplicat și împotriva lor, nimeni nu e veșnic. Dacă nu sunt pe placul guvernării unii oameni dintr-o instituție, atunci sunt chemați și audiați în Parlament, iar ulterior sunt demiși. Acest lucru este inadmisibil", a spus interlocutorul.
În acest context, Pavel Midrigan a amintit și de avizul Comisiei de la Veneția în legătură cu modificările la Legea Procuraturii, menționând aici lipsa unei reacții dure din partea structurilor europene, spunând că dacă astfel de lucruri se întâmplau pe vremea altor guvernări, atunci occidentalii ar fi fost mult mai vocali.
Amintim că în data de 13 decembrie, Comisia de la Veneția și-a publicat avizul cu privire la modificările aduse Legii cu privire la procuratură adoptate de Parlamentul Republicii Moldova în luna august a acestui an.
În avizul publicat, se menționează că modificările efectuate nu au avut parte de discuții publice, cu participarea societății civile. Chiar dacă modificările au primit avizul pozitiv al Curții Constituționale, Comisia de la Veneția este de părere că era nevoie de mai multă transparență, ținând cont de importanța acestora.
Fluxul de știri
0