Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Ce se va întâmpla cu prețul gazelor naturale în 2022

Expert: Ce se va întâmpla cu prețul gazelor naturale în 2022
Abonare
Anul 2021 va intra în istoria Republicii Moldova ca fiind anul creșterii pe bandă rulantă a prețurilor. Expertul economic Veaceslav Ioniță menționează că majorările sunt determinate atât de factori interni, cât și de inflația globală.
Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, majorările prețurilor au fost determinate de mai mulți factori: produsele energetice, produsele alimentare, transportul care scumpește celelalte mărfuri și altele.

”În rezultat, avem această inflație galopantă, care lovește în noi și generează o creștere a prețurilor în Republica Moldova. Cea mai mare dramă a creșterii prețurilor moldovenii au trăit-o în luna octombrie, când a crescut prețul gazelor naturale până la 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz importat, față de 127 dolari preț de import la începutul anului”, a spus Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, creșterea prețurilor de import a determinat și majorarea tarifelor pentru consumatori, de peste 2,4 ori, o majorare fără precedent în istoria țării. Anul 2021, mai declară expertul, cel mai probabil se va finaliza cu 525 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, față de 115 dolari pentru o mie de metri cubi la sfârșitul anului trecut.

”Prețul la gaz, din nefericire pentru noi, va continua să crească și în anul 2022. Sperăm foarte mult că în a doua jumătate a anului viitor prețul va scădea. Însă nu sunt prea optimist, pentru că nu a fost rezolvată problema părții drepte a Nistrului la gaz, iar dacă aceste sume vor fi incluse în tarif, atunci vom plăti și mai mult”, a mai declarat Ioniță.

Economistul a menționat că în acest an, cel mai probabil, inflația anuală în Republica Moldova va fi de 14,5%, poate chiar și mai mare. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci vom avea cea mai mare inflație din ultimii 18 ani, determinată de creșterea prețurilor la toate produsele energetice și creșterea prețurilor la produsele alimentare.
La cele din urmă, menționează expertul, prețurile, cel mai probabil, vor crește cu cel puțin 17,5%, iar acest fapt duce din nou la recordul din ultimii aproape 20 de ani.
Fluxul de știri
0