Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan a vorbit despre viitorul Turciei: O stea în plină ascensiune

© REUTERS / MURAT CETİNMUHURDAR/PPOPreședintele Turciei Tayyip Erdogan.
Președintele Turciei Tayyip Erdogan. - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Erdogan numește Turcia o stea în devenire a secolului XXI
CHIȘINĂU, 27 dec - Sputnik. Până la sfârșitul anului 2021 PIB-ul Turciei va atinge o creștre două cifre, iar țara este steaua în ascensiune a secolului XXI, a declarat liderul turc Tayyip Erdogan.
„Turcia este o stea în ascensiune a secolului XXI, datorită unei politici bine gândite, a devenit una dintre cele două țări a căror creștere economică în primul an de pandemie a fost pozitivă. Vom demonstra o creștere de două cifre a PIB-ului pentru acest an”, a spus liderul turc, vorbind sâmbătă în fața funcționarilor partidului de guvernământ din provincia Gaziantep.
Potrivit acestuia, când Partidul Justiției și Dezvoltarii condus de el a venit la putere în Turcia în anul 2002, rezervele Băncii Centrale erau de doar 27,5 miliarde de dolari, iar datoria față de FMI era de 23,5 miliarde de dolari.
"Astăzi vorbim de 120 de miliarde de dolari care consituie rezervele Băncii Centrale și lipsa datoriilor față de FMI. Cifra anuală a exporturilor turcești a atins un record de 221 de miliarde de dolari...„Coloana a cincea” a încercat recent să stârnească panică în țară, ne-am confruntat cu mai multe încercări fără precedent de a manipula piaţa valutară, dar am soluționat această problemă în doar o oră”, a mai adăugat Erdogan.
Săptămâna trecută, Banca Centrală a Turciei a decis să reducă rata de referință de la 14% la 15%, ceea ce a provocat o scădere bruscă a monedei turcești, astfel luni, dolarul a atins un record de 18,4 lire. Cu toate acestea, în seara aceleiași zile, scăderea monedei naționale a fost înlocuită cu o creștere semnificativă, drept urmare, lira a compensat pierderile din ultimele săptămâni.
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 26.12.2021
Societate
Important de știut! De mâine se schimbă regulile de intrare în țară
Întărirea bruscă a lirei a început luni după ce Erdogan a anunțat noi măsuri pentru a contracara volatilitatea cursului de schimb. În special, el a spus că guvernul va încuraja depozitele în lire, compensând deponenții pentru pierderile provocate de fluctuația cursului de schimb.
În ianuarie, moneda turcă se tranzacționa la cursul de 7,4 lire per dolar, iar la momentul atingerii unui minim istoric, aceasta a scăzut cu 60%.
Erdogan este în favoarea reducerii ratei de bază, argumentând că aceasta va duce la o inflație mai scăzută. El l-a schimbat pe șeful băncii centrale de trei ori din iulie 2019 și de două ori din noiembrie 2021 - ministrul finanțelor.
Anterior, liderii principalelor partide de opoziție din Turcia l-au acuzat pe Erdogan de incompetență economică și au cerut alegeri anticipate. Liderul turc a respins apelul, spunând că alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia vor avea loc conform planului, în luna iunie 2023.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 26.12.2021
Rusia
Răspunsul Gazprom la acuzațiile de aprovizionare insuficientă cu gaze către Europa
Fluxul de știri
0