Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Vaccinurile anti-Covid pot provoca tulburări menstruale – studio

© AFP 2024 / JOAQUIN SARMIENTOВакцинация
Вакцинация - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Abonare
Femei tinere se confruntă cu tulburări ale menstruației după ce au primit atât prima, cât și a doua doză de vaccin anti-coronavirus, arată un studiu al Institutului Norvegian de Sănătate Publică (NIPH).
BUCUREŞTI, 24 dec – Sputnik, Doina Crainic. Femeile cu vârsta între 18 și 30 de ani care au participat la un studiu populațional amplu realizat de NIPH anul acesta au raportat o creștere a incidenței modificărilor menstruale.
„Multe femei au raportat perioade menstruale mai grele decât în mod normal după prima și a doua doză de vaccin”, arată un studiu publicat în această săptămână.
În timp ce aproximativ 7,6% dintre participante au raportat sângerări mai abundente înainte de vaccinare, numărul femeilor care au raportat sângerări mai abundente după prima doză a crescut la 13,6%. După a doua doză, a crescut şi mai mult, la 15,3%, potrivit studiului, citat de RT.
Modificările după prima doză sunt „trecătoare”, susţine studiul, care menţionează că sângerarea a revenit la nivelurile normale la aproximativ două până la trei luni după injectare. Cu toate acestea, printre femeile care au experimentat modificări după prima doză, aproape două din trei au raportat reapariţia modificărilor după a doua doză.
Liderul studiului, Lill Trogstad, a menţionat că modificările menstruale sunt „foarte frecvente” în general, dar procentele au crescut după vaccinare. Trogstad a spus că descoperirile inițiale au necesitat analize suplimentare pentru a stabili dacă perioadele menstruale sunt într-adevăr afectate de vaccinuri.
Problema legată de tulburările menstruale a fost adăugată de NIPH la mai multe studii naționale în desfășurare, după ce au fost primite rapoarte inițiale despre astfel de posibile efecte secundare. Peste 60.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 12 și 80 de ani au participat până acum la cercetarea despre posibila asociere dintre diferitele modificări menstruale și vaccinarea împotriva Covid-19.
Pe baza constatărilor din studiu cu privire la femeile tinere, a fost dată o recomandare de a „întârzia vaccinarea până când cauza este investigată sau simptomele trec”.
Vaccin Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2021
Rusia
Putin, despre vaccinare: „Avem nevoie de imunitate colectivă”
Fluxul de știri
0