Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Care sunt șansele ca Șor să fie extrădat în Moldova după ce i-a fost ridicată imunitatea

Care sunt șansele ca Ilan Șor să fie extrădat în Moldova după ce i-a fost ridicată imunitatea
Abonare
Deputatul Ilan Șor, care e și lider al partidului ce-i poartă numele, a rămas fără imunitate parlamentară. Acesta urmează să fie cercetat în dosarul "frauda bancară".
Pe 23 decembrie, deputații l-au lipsit de imunitate pe deputatul Ilan Șor. Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus demersuri în parlament în care a cerut ridicarea imunității lui Șor pe 9 capete de acuzare. Unii experți au catalogat această acțiune fiind una "populistă", iar alții susțin că începe o nouă rundă de tragere la răspundere a celor implicați în "frauda bancară".
În cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Radio Sputnik Moldova, expertul în drept constituțional Alexandru Cuznețov a analizat acest eveniment din perspectivă atât politică, cât și juridică.

"Din punct de vedere politic, aceasta nu este o pierdere pentru partidul Șor și pentru însuși Ilan Șor. PR-ul negru este cel mai reușit mod de promovare pentru o persoană. Vedem că despre partid se vorbește comparativ cu alte fracțiuni politice. În același timp, aceste acțiuni se reflectă negativ asupra partidului de guvernământ, care are dezavantaje politice, confirmate prin sondajul de opinie efectuat recent", a declarat expertul în drept constituțional.

De asemenea, Alexandru Cuznețov a remarcat că din punct de vedere juridic, acțiunile procurorului general interimar se axează în limita juridică, dar nu au explicații cu privire la finalitatea acestora.
"Este cert că în urma ridicării imunității parlamentare, organele procuraturii pot efectua un șir de acțiuni procesual penale față de persoana respectivă, dar să nu uităm că deputatul Șor se află în Israel, țara care nu permite extrădarea propriilor cetățeni", a spus Alexandru Cuznețov.
Menționăm că procurorul general interimar Dumitru Robu se arată convins că Ilan Șor va fi adus în țară și va răspunde în fața magistraților pentru infracțiunile comise. Aflat în plenul Parlamentului, acesta a fost întrebat în repetate rânduri dacă fostul primar de Orhei va fi extrădat sau nu.
„Din câte cunoaștem, Israelul este unica țară care își extrădează cetățenii. Procuratura va întreprinde toate măsurile și este sigură pe poziție că Șor va fi extrădat în Republica Moldova, pentru a purta răspundere pentru crimele comise”, a declarat Robu.
În ajun, președinta țării Maia Sandu a declarat la postul național de televiziune că, din câte știe, Ministerul Justiției lucrează asupra solicitării: „Nu avem un răspuns încă”, a spus Sandu.
Iar președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, și ex-ministrul Justiției Olesea Stamate a declarat că Israelul își extrădează proprii cetățeni.
„Ar putea. Condiția ar putea fi ca, în cazul în care este condamnat, să-și ispășească pedeapsa acolo”, a precizat Olesea Stamate.
Amintim că, deși nu a recunoscut oficial, Ilan Șor ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel. El s-a arătat gata să se întoarcă în țară, dacă mandatul de arest pe numele său va fi anulat. În urma alegerilor din 11 iulie 2021, Șor a obținut un nou mandat de parlamentar.
Fluxul de știri
0