Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul Justiției, despre ridicarea imunității lui Șor: două scenarii

© Photo : Miroslav RotariSergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Abonare
După ce joi Parlamentul i-a ridicat imunitatea lui Ilan Șor pe nouă capete de acuzare, ministerul Justiție, Sergiu Litvinenco, a venit cu un mesaj pe facebook în care avansează două scenarii pe acest caz.
CHIȘINĂU, 24 dec - Sputnik. Sergiu Litvinenco susține că ridicarea imunității deputatului Ilan Șor “este o decizie corectă”.
“Parlamentul a dat curs ieri celor 9 cereri ale Procurorului General interimar privind ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor. Este o decizie corectă luată de Parlament. Or, acesta de principiu nu se poate opune tragerii la răspundere a deputaților, dacă aceștia încalcă legea penală. Imunitatea nu este scut care să lege mâinile justiției”, a scris Litvinenco.
Litvinenco menționează două căi pe care au putea să evolueze dosarele lui Șor: sau condamnat, sau eliberat.
“Sper ca, de această dată, procuratura să meargă până la capăt, să existe o finalitate, indiferent care ar fi aceasta – dacă se constată vinovăția, cetățeanul trebuie condamnat, obligat la ispășirea pedepsei, iar averile confiscate; dacă este invers - să fie eliberat. Cel puțin din partea majorității parlamentare nu există și nu va exista nicio intenție de a zădărnici mersul anchetei. Și lucrul acesta este valabil pentru absolut toți, indiferent de statut, apartenență politică, se autodeclară sau nu ca „disident politic”. Tot ce contează este dacă persoana a încălcat sau nu a încălcat legea și/sau s-a pricopsit sau nu din banul public, adică al cetățeanului. Pentru că așa este corect să se întâmple într-un stat de drept, pe care vrem să-l construim”, a mai afirmat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Amintim că deputatul Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară pe nouă capete de acuzare după ce parlamentarii au votat cele joi nouă cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu.
Conform procedurii, după citirea fiecărui capăt de acuzare, nouă la număr, procurorul general interimar le-a cerut deputaților votul pentru ridicarea imunității.
Potrivit lui Robu, solicitările au fost făcute pentru a-l putea cerceta pe deputatul Ilan Șor și după finalizarea investigațiilor dosarul acestuia să poată fi trimis în instanță.
În prima cerere, procurorul general interimar a solicitat ridicarea imunității lui Șor pe motiv că acesta, deținând funcția de primar de Orhei și ulterior de deputat, nu a indicat în declarațiile de avere bunurile imobile ale soției, precum și conturile bancare. Robu susține că toate bunurile deputatului care nu au fost declarate ar putea fi confiscate în folosul statului, în cazul în care va fi condamnat de instanță.
Lui Ilan Șor i-au fost înaintate următoarele acuzații:
Articolul 190, alin.5 „Escrocheria săvârşită în proporţii deosebit de mari”
Articolul 243, alin.1,3 (a, b) „Spălarea banilor”
Articolul 284, alin.1 „Crearea sau conducerea unei organizaţii criminale”
Articolul 3521 alin. 1,2 „Falsul în declaraţii”
Articolul 191, alin.1 „Delapidarea averii străine”
Articolul 327, alin.3 „Abuzul de putere sau abuzul de serviciu săvârşit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale”.
Care sunt șansele ca Ilan Șor să fie extrădat în Moldova după ce i-a fost ridicată imunitatea - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Podcasturi
Care sunt șansele ca Șor să fie extrădat în Moldova după ce i-a fost ridicată imunitatea
Fluxul de știri
0