Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: 7000 de moldoveni au devenit părți vătămate în scandalul vaccinurilor expirate

Abonare
După ce un raport al Curții de Conturi a atras atenția că în jur de 7000 de moldoveni ar fi fost imunizați cu vaccinuri expirate, opinia publică cere implicarea urgentă a Procuraturii Generale.
Analistul politic Roman Mihăeș consideră că Procuratura Generală ar trebui să intenteze de urgență un dosar penal în cazul celor aproape șapte mii de moldoveni care ar fi fost vaccinați cu seruri expirate. Mai mult decât atât, politologul a menționat că argumentele Ministerului Sănătății nu prea țin în fața acuzațiilor care se aduc în rapoartele Curții de Conturi.

”Sunt niște învinuiri foarte grave. Toți cei 7000 de cetățeni care au fost vaccinați cu dozele expirate ar trebui să fie părți vătămate într-un dosar penal. Procuratura Generală ar trebui să reacționeze rapid. Ministerul Sănătății se apără, însă argumentele nu sunt scuzabile. Acuzațiile sunt dezastruoase”, a spus Roman Mihăieș.

Amintim că un audit realizat de Curtea de Conturi a Republicii Moldova a scos la iveală că aproape 7 000 de vaccinuri anti-COVID-19 cu termen expirat au fost administrate cetățenilor.
Ministerul Sănătății a anunțat că a creat o comisie de anchetă care va verifica în ce mod sunt administrate vaccinurile în instituțiile medicale și în centrele de vaccinare. Asta deși cu o zi mai devreme a declarat tranșant că nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat. În același timp, instituția admite faptul că la baza acestor date ar putea sta colectarea și introducerea uneori întârziată a datelor despre administrarea dozelor de vaccin.
”Constatările prezentate de Curtea de Conturi se bazează pe datele extrase din Registrul de Evidență a Vaccinării și se referă la perioada 30.05 – 31.08.2021. Declarăm că nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat, iar colectarea și introducerea, uneori, întârziată a datelor despre dozele de vaccin nu au nimic comun cu însăși administrarea dozei. La acel moment, sistemul de evidență informațional nu era suficient de dezvoltat că să evite erorile tehnice de înregistrare”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.
Specialiștii în sănătate au comunicat că aceste informații au fost prezentate și Curții de Conturi la etapa de examinare a raportului și în cadrul ședinței de prezentare a acestuia și își exprimă dezacordul față de interpretările expuse în raport.
”Informăm că nici într-un registru de evidență nu se regăsesc date care ar confirma concluziile Curții de Conturi”, mai este menționat în comunicat.
De asemenea, Ministerul Sănătății a precizat că o astfel de concluzie poate fi făcută doar în baza evaluării fluxului de doze de vaccin.
Fluxul de știri
0