Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații au decis! 1 723 de deținuți vor fi "iertați": Câți vor ieși din penitenciar

© Sputnik / Miroslav Rotarideținuți
deținuți - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Abonare
1 723 de deținuți din Moldova vor fi amnistiați. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de Parlament în lectură finală.
CHIȘINĂU, 8 dec – Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, deputații au votat în lectură finală proiectul de lege privind amnistia deținuților în contextul aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.
Sub incidența actului de amnistie vor cădea în jur de 1 723 de deținuți, dintre care 67 vor fi pasibili eliberării imediate, iar în privința a 1650 ar putea fi aplicată eliberarea condiționată înainte de termen sau eliberarea după reducerea termenului.
Amnistia nu va putea fi aplicată în privința persoanelor care au săvârșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave, precum și acțiuni de corupție sau conexe corupției.
Proiectul prevede crearea unei comisii speciale care va analiza dosarele de amnistie. Aceasta va fi constituită din reprezentanți ai Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Inspectoratului Național de Probațiune, dar și experți psihologi judiciari atestați.
În acest context, Administrația Națională a Penitenciarelor va prezenta comisiei speciale lista condamnaților care cad sub incidența prezentei legi.
Penitenciar - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Societate
1723 de deținuți din Moldova vor fi amnistiați: Câți vor ieși din pușcării imediat
Ulterior, după examinarea dosarelor, vor fi inițiate demersuri către instanțele de judecată competente pentru aplicarea unei soluții, cum ar fi absolvirea sau reducerea pedepsei condamnatului.
Anterior, într-un comunicat de presă al Parlamentului s-a menționat că la eliberarea din detenție persoanele vor primi o indemnizație unică în valoare de 75 la sută din salariul mediu pe economie - în valoare de 7 953 lei.
Astfel, implementarea acestui proiect de lege prevede cheltuieli în sumă de 9 514 612 lei.
Fluxul de știri
0