Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

1723 de deținuți din Moldova vor fi amnistiați: Câți vor ieși din pușcării imediat

© Sputnik / Мирослав РотарьPenitenciar
Penitenciar - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Abonare
1723 de deținuți din Moldova vor fi amnistiați cu ocazia aniversării a 30 de ani de Independență.
CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a aprobat raportul unui proiect de lege care prevede amnistia a 1723 de deținuți în legătură cu aniversarea a 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. Inițiativa urmează să fie examinată în plenul Parlamentului.
Potrivit proiectului, 1723 de deținuți cad sub incidența amnistiei, 67 dintre care vor fi eliberați imediat după ce proiectul va fi adoptat de Parlament, iar pentru 1650 de condamnați ar putea fi aplicată eliberarea condiționată înainte de termen sau eliberarea după reducerea termenului.
Într-un comunicat de presă al Parlamentului se precizează că actul de amnistie nu va putea fi aplicat față de persoanele care au săvârșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave, precum si infracțiuni de corupție.
Cu toate acestea, „luând în considerare faptul că din categoria unii condamnați au executat deja termeni mari de detenție, pedeapsa penală aplicată acestora va fi redusă parțial”, se menționează în proiectul de lege.
Urmează să fie creată o comisie specială, care va analiza dosarele de amnistie, iar Administrația Națională a Penitenciarelor va prezenta lista condamnaților care cad sub incidența acestei legi.
Ulterior, vor fi făcute demersuri către instanțele de judecată pentru aplicarea unei soluții, cum ar fi absolvirea sau reducerea pedepsei condamnatului.
În comunicatul de presă al Parlamentului se menționează că la eliberarea din detenție persoanele vor primi o indemnizație unică în valoare de 75 la sută din salariul mediu pe economie - în valoare de 7953 lei.
Astfel, implementarea acestui proiect de lege prevede cheltuieli în sumă de 9 514 612 lei.
Fluxul de știri
0