Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Violonista Alexandra Conunova și-a primit vioara înapoi: Precizările PCCOCS

© Photo : Facebook / Alexandra ConunovaAlexandra Conunova
Alexandra Conunova - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2021
Abonare
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate și Cauze Speciale anunță că vioara reținută în octombrie pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost returnată violonistei Alexandra Conunova.
CHIȘINĂU, 23 dec - Sputnik. Artista Alexandra Conunova și-a primit vioara înapoi. PCCOCS anunță că după parcurgerea procedurilor legale, vioara ridicată în luna octombrie 2021, pe Aeroportul din Chișinău a fost returnată persoanei care acum a prezentat documentele ce o împuterniceau să o dețină în folosință.
Oamenii legii au precizat că a fost necesară reținerea instrumentului muzical pe motiv că la ieșirea din țară, vioara nu a fost declarată ca valoare culturală. Fapt ce demonstra contrariul celor indicate în actele de însoțire.

„La două zile de la reținerea viorii de către inspectorii de la Serviciul Vamal, însă, persoana a prezentat un certificat de la Ministerul Culturii, cu un conținut contradictoriu celor indicate în cel precedent. Mai exact, acesta specifica că instrumentul nu prezintă valoare culturală. Prin urmare, a fost necesară verificarea tuturor circumstanțelor, solicitarea documentelor autentificate de la proprietar, care o împuterniceau să o folosească și audierea persoanei” a precizat PCCOCS.

PCCOCS a menționat că deși instrumentul a fost returnat, urmărirea penală continuă pentru a se găsi o soluție obiectiv privind fapta investigată.
Amintim că la sfârșitul lunii octombrie, pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost oprită violonista Alexandra Conunova, care avea asupra sa o vioară în valoare de peste două milioane de euro. Instrumentul muzical a fost trimis la expertiză pentru confirmarea autenticității.
Violonista Alexandra Conunova, despre scandalul cu vioara reținută la aeroport - Sputnik Moldova, 1920, 20.11.2021
Societate
Violonista Alexandra Conunova, despre scandalul cu vioara reținută la aeroport
Inițial, în presă se vehicula că ar fi vorba despre o vioară de marca Antonio Stradivari. Într-adevăr, instrumentul este unul foarte valoros, însă a fost confecționat de un alt lutier italian. Vioara a fost creată de celebrul maestru Giovanni Battista Guadanini în anul 1785, cunoscută sub numele de „Ida Levin”, fiind evaluată la două milioane de euro.
Fluxul de știri
0