Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Politolog: Norocul guvernării este că duminică nu vor avea loc alegeri, asta îi salvează

Abonare
Un sondaj de opinie publicat recent de către IDIS ”Viitorul” plasează pe picior de egalitate guvernarea și opoziția parlamentară.
La întrebarea: Pentru cine ați vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, atât PAS, cât și BECS au acumulat circa 24,7 la sută din preferințele alegătorilor.
Analistul politic Anatol Țăranu este de părere că sondajele mereu au fost elementul care a plăcut sau a deranjat politicienii, în funcție de ratingul pe care l-au avut în aceste studii. Cu toate acestea, fostul ambasador remarcă faptul că guvernarea actuală a comis mai multe gafe, iar din acest motiv, popularitatea formațiunii a scăzut simțitor în primele cinci luni de când au venit la cârma țării.
”Norocul guvernării este că duminica viitoare nu vor avea loc alegeri, asta îi salvează. A doua zi după alegeri, imaginea partidelor care acced în Parlament începe să se erodeze, îndeosebi atunci când este nevoită să implementeze reforme bolnăvicioase pentru societate”, spune Țăranu.
În acest context, Anatol Țăranu menționează că este nevoie de a fi efectuate mai multe sondaje pentru a le putea compara și a spune exact, în procente, cu cât s-a redus încrederea cetățenilor față de PAS.
Totuși, expertul spune că partidul care deține astăzi puterea totală în Legislativ și Executiv, ar trebui să analizeze profund semnalele care se transmit.
”Trendul este unul în scădere al popularității PAS-ului. Ei trebuie să se obișnuiască cu acest lucru și să se gândească cum să nu permită ca această scădere să fie una catastrofală. Deocamdată, sondajul IDIS ”Viitorul”, care a dat un rezultat foarte alarmant pentru PAS, este un semnal pe care PAS trebuie să îl audă și să ia toate măsurile ca situația să nu deruleze conform datelor acestui sondaj”, declară Țăranu.
De menționat că un sondaj realizat și prezentat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS ”Viitorul” luni, 20 decembrie, arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar acumula același număr de voturi, mai exact câte 24,7 la sută din sufragii.
Potrivit sondajului, pe lângă cele două formațiuni în Parlamentul de la Chișinău ar accede și Partidul Politic „ȘOR”, care ar aduna 8,2 la sută din voturi.
Fluxul de știri
0