Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații au votat cele nouă cereri ale lui Robu: Șor a rămas fără imunitate parlamentară

Dumitru Robu - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2021
Abonare
Deputatul Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară de nouă ori, după ce parlamentarii au votat cele nouă cereri ale procurorului general interimar Dumitru Robu.
CHIȘINĂU, 23 dec - Sputnik. După trei ore de examinare a cererilor procurorului general interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor, cele nouă demersuri au fost acceptate. Astfel, Ilan Șor a fost lipsit de imunitate parlamentară de nouă ori, pentru fiecare capăt de acuzare înaintat de procurorul general interimar Dumitru Robu.
Conform procedurii, după citirea fiecărui capăt de acuzare, nouă la număr, procurorul general interimar le-a cerut deputaților votul pentru ridicarea imunității.
Potrivit lui Robu, solicitările au fost făcute pentru a-l putea cerceta pe deputatul Ilan Șor și după finalizarea investigațiilor dosarul acestuia să poată fi trimis în instanță.
În prima cerere, procurorul general interimar a solicitat ridicarea imunității lui Șor pe motiv că acesta, deținând funcția de primar de Orhei și ulterior de deputat, nu a indicat în declarațiile de avere bunurile imobile ale soției, precum și conturile bancare. Robu susține că toate bunurile deputatului care nu au fost declarate ar putea fi confiscate în folosul statului, în cazul în care va fi condamnat de instanță.

Lui Ilan Șor i-au fost înaintate următoarele acuzații:

Articolul 190, alin.5 „Escrocheria săvârşită în proporţii deosebit de mari”
Articolul 243, alin.1,3 (a, b) „Spălarea banilor”
Articolul 284, alin.1 „Crearea sau conducerea unei organizaţii criminale”
Articolul 3521 alin. 1,2 „Falsul în declaraţii”
Articolul 191, alin.1 „Delapidarea averii străine”
Articolul 327, alin.3 „Abuzul de putere sau abuzul de serviciu săvârşit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale”
Este de menționat că membrii fracțiunii partidului „ȘOR” nu s-au prezentat la ședința de astăzi a Parlamentului.
Ilan Șor a mai fost lipsit de imunitate parlamentară și în fostul legislativ. Astfel în data de 15 august 2019, la propunerea procurorului general interimar Dumitru Robu, Șor a rămas fără imunitate parlamentară. Cererea de ridicare a imunității a fost solicitată de organul de urmărire penală în cadrul unui nou dosar deschis la începutul lunii august de Procuratura Anticorupție în marele dosar de fraudare a sistemului bancar.
Amintim că în mai 2015, Șor a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanța a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. De mai bine de trei ani, dosarul în care este vizat Ilan Șor s-a examinat la Curtea de Apel din Cahul. Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară în august 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, iar după alegerile parlamentare din 11 iulie curent, el a devenit din nou deputat pe listele Partidului Politic „ȘOR”.
Deputați în Parlamentul Republicii  - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2021
Politică
Replici în Parlament: „M-am simțit ca la biserică” - „V-ați lăsat de Satana?”
La sfârșitul lunii august, dosarul lui Ilan Șor a fost transferat de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție la solicitarea lui Ilan Șor. Decizia vine după ce avocatul lui Ilan Șor, Denis Calaida, a cerut mutarea dosarului din cauza unor suspiciuni colective de imparțialitate a magistraților.
Anterior, Procuratura Generală a venit cu precizări referitor la cauzele penale în care este vizat Ilan Șor. Astfel, acestea se află atât la etapa de urmărire penală, cât și la etapa judecării, dar nu pot fi finalizate din motivul eschivării lui Șor.
Fluxul de știri
0