Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Declarație: Dacă Stoianoglo își va da demisia, atunci și dosarele vor dispărea

Abonare
Pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, au fost deschise mai multe dosare penale. Modul în care s-a procedat în acest caz a stârnit un val de reacții, iar opiniile s-au împărțit.
Fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleșca, este de părere că toate lucrurile care s-au întâmplat până la această oră în cazul Stoianoglo, ar trebui să îl determine pe șeful suspendat al Procuraturii Generale să plece din această funcție.

”Toate aceste lucruri stagnează dezvoltarea economică, socială, politică și lupta cu corupția. Se trage de timp și nu se ajunge la un rezultat. Stoianoglo niciodată nu va deveni un procuror general care se va isprăvi. De aceea, cineva trebuie să aibă această înțelepciune să spună: eu plec, am pierdut o luptă, dar războiul îl voi câștiga”, declară Valeriu Pleșca.

Mai mult decât atât, Valeriu Pleșca consideră că dacă Alexandr Stoinoglo și-ar da demisia, așa cum i se și cere, atunci ar dispărea ușor și dosarele care au fost inițiate pe numele său.
”Era bine ca domnul Stoianoglo să plece și încet, încet vor dispărea și dosarele. Un milion de oameni au votat pentru o așteptare. Guvernarea trebuie să furnizeze niște rezultate, însă nu au capacitate și oameni pregătiți”, declară Pleșca.
Procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo, a venit cu o reacție după de Procuratura a pornit un nou dosar pe numele lui. Acesta susține că „așa-zisele cazuri penale sunt un fel de răspuns al autorităților la avizul Comisiei de la Veneția, iar în Republica Moldova, se pare că, nimeni nu va asculta recomandările cuiva”.
Menționăm că Alexandru Stoianoglo este vizat într-un alt dosar penal, pornit în luna octombrie, pe cinci capete de acuzare.
Unul dintre ele, cel pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, a ajuns deja pe masa judecătorilor. Lui Alexandr Stoianoglo și fostei sale subalterne, ex-șefa Secției resurse umane a Procuraturii Generale, i se incriminează că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective, a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei, prin ce a prejudiciat bugetul Procuraturii. Asta deși, Procuratura s-a autosesizat în acest caz, iar prejudiciul a fost întors chiar în momentul în care Stoianoglo se afla încă în fruntea PG.
Prima ședință de judecată pe unul dintre capetele de acuzare în privința procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo, va avea loc în data de 27 decembrie. Judecătorul care va examina dosarul în care Stoianoglo este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu este Petru Păun, de la Judecătoria Centru.
Fluxul de știri
0